Λαζάνια-πύργος με σπανάκι

Αυτή η συνταγή μου αρέσει γιατί δε βγαίνει βαριά, δεν έχει κιμάδες και μπεσαμέλ και γεστικά μοιάζει πολύ με σπανακόπιτα!

 

Για 2-3 άτομα:

 

  • 10 φύλλα λαζάνια
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μικρό αυγό
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 150 γρ. φέτα σκληρή
  • 2 ντομάτες
  • 125 γρ. πελτέ
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο

 

Για το σπανάκι: Κόβουμε τα κοτσάνια από το σπανάκι και το πλένουμε καλά (εγώ το πλένω φύλλο-φύλλο με υπομονή κι επιμονή…). Σε μία μεγάααλη (ναι, με τρία «α») κατσαρόλα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε όλο το σπανάκι. Υπομονετικά πάλι ανακατεύουμε και βλέπουμε ως δια μαγείας το σπανάκι να συρρικνώνεται. Στο τέλος έχει μείνει μια κουτσουλιά σπανάκι στον πάτο της κατσαρόλας που σε κάνει να αναρωτιέσαι, αυτό παιδευόμουν τόση ώρα να καθαρίσω?? Αφού δεν έχουν μείνει πολλά υγρά, βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας λίγη σκληρή φέτα, αλατοπιπερώνουμε και τέλος ρίχνουμε κι ένα μικρό αυγό. Ανακατεύουμε, και το σπανακομίγμα είναι έτοιμο.

 

Για τη σάλτσα ντομάτας: Καμμία πρωτοτυπία: σωτάρουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο, ρίχνουμε το χυμό από τις 2 ντομάτες και τον πελτέ, προσθέτουμε αλατοπίπερο, λίγη ρίγανη, ελάχιστο νερό και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 10 λεπτά. All time classic...

 

Συναρμολόγηση! Εγώ εδώ άνοιξα τα ντουλάπια μου και έψαχνα να βρω κατάλληλο σκεύος για τα λαζάνια, όχι ότι έχω και πολλά δυστυχώς… Βλέπετε ήθελα να μου βγουν 2 μερίδες (γερές!) και όχι παραπάνω, επομένως έδωσα «ύψος» στα λαζάνια χρησιμοποιώντας μια στενόμακρη φόρμα κέικ-ψωμιού (που δεν την χρησιμοποιώ ποτέ). Την άλειψα με λίγο ελαιόλαδο και στον πάτο χώρεσε τσίμα-τσίμα ένα φύλλο λαζανιού + 1/3 για το κενό (στο σπάσιμο χάλασα αρκετά, αλλά δε χρειάζεται να είναι και αλφάδι, λαζάνια φτιάχνουμε, δεν ανακαινίζουμε το Φιξ!). Βάζουμε 2-3 κουταλιές σούπας σάλτσα, πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα και από πάνω στρώνουμε λίγο σπανάκι. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Εμένα μου βγήκαν 6-7 στρώσεις, και από πάνω περιέχυσα ότι ζουμί είχε περισσέψει από τη σάλτσα και το σπανάκι (δεν ήταν και πολύ αλλά τίποτα δεν πάει χαμένο!), και αρκετό τυρί από πάνω για να κάνει κρούστα στο ψήσιμο.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ᵒ.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ