Το Πάσχα που ζήσαμε ήδη

Μόλις άκουσε πως ανάμεσα στις συνταγές που είχαμε να δοκιμάσουμε ήταν και η ηπειρώτικη μπλατσάρα, η Χριστίνα (σ.σ.: η αρχισυντάκτρια των Γλυκών Ιστοριών) μου μήνυσε να της πάρω κι έναν κεσέ γιαούρτι, για να τιμήσει όπως πρέπει την πίτα από την ιδιαίτερη πατρίδα της. Θα ανέβαινε στο εστιατόριο για τις δοκιμές λίγο μετά από εμάς. Τα κομμάτια κόπηκαν, μοιράστηκαν και εξαφανίστηκαν ταχύτατα. Η συνταγή της Εύης Βουτσινά, αψεγάδιαστη, θεσπέσια. Το κομμάτι της Χριστίνας έμεινε να την περιμένει, πειρασμός για τους υπολοιπους που συνέχιζαμε με τα άλλα εδέσματα προς δοκιμήν για το υπό έκδοση πασχαλιάτικο τεύχος του Γαστρονόμου. Η κρασάτη μαγειρίτσα του Πέσκια «τα σπάει», τόσο που άλλαξα γνώμη για τη χορτοφαγική που είχα προγραμματίσει, το αρνάκι του Αλέξανδρου ένα ποίημα, το τυλιχτό στα αμπελόφυλλα της Νένας έχει λίγο κόπο, αλλά αν το φτιάξετε με παρέα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Εμείς αυτό κάναμε.

 

 

Τα δοκιμάσαμε και αυτό το μήνα όλα. Όλα τα υπέροχα ανοιξιάτικα φαγητά που η πατρίδα μας μαγειρεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της με τα φρέσκα δώρα της εαρινής φύσης. Το μακεδονίτικο μουσακά με αγκινάρες και τον πρωτότυπο λαδερό αρακά του Πέσκια των ολίγων λεπτών, τον καρπαθιώτικο αρακά με σουπιές, την ποντιακή παντζαροσαλάτα της Νένας, την κώτικη τυρόπιτα, τα πολίτικα ντολμαδάκια, τη μανιάτικη ομελέτα με σπαράγγια, τους κρεμμυδοκεφτέδες που σε κάποιες περιοχές της χώρας τους λένε κουκαροκεφτέδες, τους κρεατερούς μαρουλοντολμάδες, τη σιφναίικη καλασούνα, το μανιάτικο ρεγάλι, το κατσικάκι στη λαδόκολλα με θυμάρι, τον Λαμπριάτη της Άνδρου. Και τα υπολοιπα φαγητά από το νέο συλλεκτικό Γαστρονόμο.

 

Τα δοκιμάσαμε όλα, πρόβα τζενεράλε για το Πάσχα ημών, οι συνταγές πήγαν κι ήρθαν, μόλις διαλέξαμε τι θα μπει στο τεύχος, διαλέξαμε και τι θα φτιάξουμε στα σπίτια μας. Μέχρι και η τοπικίστρια Χριστίνα αναρωτιέται ποια εκδοχή της μπλατσάρας να κάνει: της γιαγιάς της από την Πρωτόπαππα ή του τεύχους από το Συρράκο Ιωαννίνων;

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ