10χρονοι μαγειρεύουν φούμαρα κι εμείς τρώμε κουτόχορτο

Ερώτηση πρώτη: Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι ένας 10χρονος ξέρει να μαγειρεύει;

 

Ερώτηση δεύτερη: Σας νοιάζει;

 

Από μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανα μεταξύ οικείων, δεν έβγαλα ασφαλές συμπέρασμα. Οι πιο αφελείς φίλοι μου, αδαείς περί των τηλεοπτικών -παρότι κατά τα άλλα αρέσκονται να επαναλαμβάνουν το σύνθημα «αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι»- εντυπωσιάστηκαν από τις επιδόσεις των παιδιών που συμμετείχαν. Τυφλωμένοι από την «παιδολαγνεία» τους (μην παρεξηγηθώ, αναφέρω τον όρο όχι ως σεξουαλική, αλλά ως άλλου τύπου διαστροφή, αυτήν που έχει να κάνει με την διαστρέβλωση της παιδικότητας, την οποία ανάγουν σε υπεραξία: ένα παιδί δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, αλλά ένα εν δυνάμει παιδί-θαύμα, που πρέπει να λατρέψουμε ως θεότητα), ήταν παραπάνω από έτοιμοι να δεχτούν ότι είναι πιθανό ένας 10χρονος να ξέρει πράγματα που ούτε οι επαγγελματίες σεφ δεν γνωρίζουν. Οι πιο δύσπιστοι, εμού συμπεριλαμβανομένου, διατείνονται πως αποκλείεται. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που παρουσιάζεται. Αρνούμαι να πιστέψω ότι ένας 10χρονος θεωρεί εύκολη τη γαριδομακαρονάδα, γιατί ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι αλήθεια μου προκαλεί άφατη φρίκη και θλίψη. Φαντάζομαι σκηνές εντατικής προετοιμασίας στο σπίτι, με τις μανάδες να κοουτσάρουν τον φερέλπιδα γιόκα ή την χρυσοχέρα-to-be θυγατέρα, την αναθρεμμένη με όλα τα εχέγγυα της νοικοκυροσύνης. Και άλλες σκηνές στο παρασκήνιο, τις κρυφές κόντρες και τα ξεμαλλιάσματα που έχουμε συνηθίσει μόνο σε Καλλιστεία ομορφιάς. Αυτά εδώ είναι τα Καλλιστεία μαμάς. Η καλύτερη κερδίζει το δικαίωμα να καμαρώνει για την προίκα που αφήνει στα παιδιά της. Μια προίκα τηλεοπτική, μια κουλτούρα ριάλιτι.

 

image via

(4) Σχολιάστε
(2) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
aristeides
12.12.2011 | 15:27
Δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι που υπάρχουν κι άλλοι που νιώθουν έτσι. Είχα αρχίσει να νιώθω σαν γερο-παράξενος. Ευτυχώς τα ανίψια μου φαίνεται να μην έχουν πάθει τηλεοπληξία ακόμη. Παίζουν και τρέχουν και λερώνονται και τσακώνονται σαν να μην υπάρχει αύριο. Αν τα δω στην κουζίνα να μαγειρεύουν ψαρονέφρι και βελουτέ σούπες πριν κλείσουν τα 8, θα πάθω το τελειωτικό σοκ.
vasbar
12.12.2011 | 15:02
Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα θύματα είναι τα ίδια τα παιδιά…
Θεωρώ πλήρης ανοησία να βλέπω μικρομέγαλα προσωπάκια να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι αυτό που είναι, παιδιά…
Δεν άντεξα να βλέπω το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα παραπάνω από 5-10 λεπτά.
Το ΕΣΡ υπάρχει ή όχι? Αλλά τι να κάνει από την στιγμή που η ίδια η οικογένεια ωθεί και εκπαιδεύει το παιδάκι να είναι κάτι άλλο και να συμπεριφέρεται κάτι άλλο από αυτό που είναι?ΥΓ
Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μακαρονάδα που έκανα 2ρα γυμνασίου…
aristeides
09.12.2011 | 14:54
Καταλαβαίνω τι λέτε. Αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημά μου δεν είναι μόνο το χτίσιμο μια πλαστής εικόνας αλλά το ίδιο το γεγονός, που φαίνεται να αποδέχονται όλοι χωρίς πρόβλημα, ότι η «παιδική αθωότητα και γλυκύτητα», όπως λέτε κι εσείς, κάνει καλή τηλεόραση. Ένα προϊόν πάνω στο οποίο «χτίζουν» πρόγραμμα και πουλάνε διαφημιστικό χρόνο. Και πάλι, κάποιοι δεν θα βρουν κακό σε αυτό. Αλλά σκεφτείτε τα σκυλιά του Παβλόφ και πώς τα παιδιά προσαρμόζουν τις στάσεις τους, τις μούτες και τα σκέρτσα τους ανάλογα με αυτό που ξέρουν, που αντιλαμβάνονται ότι «πουλάει». Έχετε δει την ταινία «Little Miss Sunshine» που σατιρίζει τα beauty pageants στην Αμερική; Αν εισάγουμε όλα τα ριάλιτι και τα μοντέλα ζωής (τηλεοπτικά κι μη) από εκεί, είναι σίγουρο ότι θα φτάσουμε και σε αυτήν την κατάντια. Προσωπικώς προτιμώ τα παιδιά να παίζουν τουρτοπόλεμο χωρίς την δεύτερη σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι τους τραβάει η κάμερα.
grandchef
09.12.2011 | 12:13
Χμμ η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε οι συνταγές που έχουν επιλεχθεί για το συγκεκριμένο "show" να ήταν απλές και καθημερινές, και το αποτέλεσμα στο πιάτο ατσούμπαλο! Η παιδική αθωότητα και γλυκύτητα σε κρατάει να το παρακολουθήσεις, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι κάποιος πίστεψε ότι ένα 10χρονο έφτιαξε "σουτζουκάκια από κοτόποπουλο" και "πουρέ γλυκοπατάτας" επειδή "έτσι το σκέφτηκε εκείνη την ώρα". Θα προτιμούσα να κράταγαν έναν πιο παιδικό και αθώο τόνο στην εκπομπή παρά να δείχνουν ότι ένα παιδάκι κάνει "σεφίστικες" δημιουργίες... Σε αυτήν την εκπομπή θέλω να δω καμένα φαγητά, σπασμένα πιάτα και τουρτοπόλεμο!