ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 

4ΟΟγρ.χυμος πορτοκαλιου

530γρ.ηλιελαιο

1,200γρ.αλευρι

30γρ.αχνη

12 κουτ.του γλυκου σοδα 

14κουτ.του γλυκου κανελα

16 κουτ.του γλυκου γαρυφαλο

50γρ.βουτυρο λιωμενο

200γρ. καρύδι τρίμμα

ξυσμα απο ενα πορτοκαλι

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ

100γρ.μελι

500γρ.νερο

700γρ.ζαχαρη

1 πορτοκαλι κομμενο στα 2

2 ξυλακια κανελας

 

καρυδια χοντροκομμενα 

μελι για το μελωμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

 

Σε μια κατσαρολα βαζουμε το νερο τη ζαχαρη το πορτοκαλι και τα ξυλακια κανελας.Βαζουμε στη φωτια,αφημουμε να βρασει για 1 λεπτο και αποσυρουμε.

Ριχνουμε το μελι και το σφηνουμε να κρυωσει.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 

Σ ενα βαθυ σκευος ριχνουμε ολα τα υγρα και το βουτυρο.Προσθετουμε την αχνη και ολα τα μυρωδικα μαζι κ το καρύδι τρίμμα.Ανακατευουμε με το χερι και προσθετουμε το αλευρι.Συνεχιζουμε απαλα το ανακατεμα με το χερι απο το κεντρο προς τα εξω ετσι ωστε να μην κορδωσει η ζυμη

 

-δεν χρειαζεται πολυ ανακατεμα για να μην σφιξει-

 

πλαθουμε τα μελομακαρονα σε μικρα οβαλ σχηματα και περναμε τη μια επιφανεια τους σε τριφτη.

Τα τοποθετουμε σε μια λαδοκολλα και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180βαθ.για 30 λεπτα περιπου εως οτου παρουν σκουρο χρυσαφι χρωμα.

Μολις  βγουν απο το φουρνο ζεστα τα ριχνουμε στο κρυο σιροπι.

Με μια κουταλα τα γυριζουμε για 1λεπτο.περιπου.

Τα βγαζουμε και τα αφηνουμε σε σιτα να στραγγιξουν..

Σε μια πιατελα βαζουμε λιγο μελι και χοντροκομμενο καρυδι.

Τοποθετουμε σε μια σειρα τα μελομακαρονα και επαναλαβανουμε την ιδια δικασια αρκετες φορες.

 

Tips

Μην ζυμωνουμε πολυ ωρα το μελομακαρονο γιατι κορδαρει.Αυτο οφειλεται στη συσταση των υλικων του.

Το μελομακαρονο να ειναι παντα ζεστο οταν το ριχνουμε σε κρυο σιροπι.

Οταν συνεχιζουμε αυτη τη διαδικασια το σιροπι αρχιζει να ζεσταινεται,οποτε πρεπει να το κρυωνουμε.

Το σιροπιασμενο μελομακαρονο εχει την ιδιοτητα να απορροφα την υγρασια αποι το περιβαλλον και να μαλακωνει η αντιθετως να ξεραινεται σε ενα ξηρο περιβαλλον.Γι αυτο το λογο πρεπει να διατηρειται σε καποιο σκευος η προστατευμενο με με μεμβρανη.

Εαν θελουμε να γεμισουμε τα μελομακαρονα με καρυδια,τοποθετουμε κατα το πλασιμο ενα καρυδι στο κατω μερος της ζυμης και την κλεινουμε.

Μπορουμε να αρωματισουμε τα μελομακαρωνα με μαστιχα προσθετοντας στο παραπανω σιροπι 300-400ml λικερ μαστιχας.

(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ