Τραγανό σταφύλι από την Χρύσα.

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά σταφύλι σουλτανίνα ( να είναι γερές οι ρόγες χωρίς σκασίματα)

1 κιλό ζάχαρη

1 ποτήρι νερό (ή χυμό πορτοκαλιού)

αρμπαρόριζα(προαιρετικά)

βανίλια

2 ξύλα κανέλα

Χυμό ενός λεμονιού

( λευκά αμύγδαλα προαιρετικά)

 

Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε τις ρόγες και τις στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια στρώση σταφύλι μια ζάχαρη κοκ. μέχρι να τελειώσουν κ η ζάχαρη κ οι ρόγες.

 

Την άλλη μέρα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σταφύλι:

 

1 ποτήρι νερό(ή χυμό πορτοκαλιού)το βραζουμε σε χαμηλή φωτιά ( 40 λεπτά περίπου)και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται.

Αφού δέσει το σιρόπι λίγο πριν αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά ρίχνουμε τα ξύλα κανελας,την αρμπαρόριζα, τη βανίλια,το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα'αφού πρωτα τα εχουμε καβουρδίσει στο φούρνο( 200 βαθ για 10 λεπτά), βραζουμε ακόμα για ένα λεπτό και αποσύρουμε.

 

-Επίσης σε αυτόν το χρόνο ανακινούμε την κατσαρόλα καλά για να περάσει το σιρόπι στις ρόγες έτσι ώστε να γίνει το γλυκό του κουταλιού μας τραγανό, συνεχιζουμε να την ανακινούμε και αφού τη βγάλουμε από τη φωτιά για 15 λεπτά περίπου.

 

Αφού κρυώσει καλά το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Το διατηρούμε σε δροσερό μέρος, για μεγάλη διάρκεια στο ψυγείο.

 

-Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι κάνουμε 2 κόλπα. Ριχνουμε σε ένα πιάτο και με το δάχτυλο μας μαζεύουμε στη μεση, αν το σιρόπι μείνει στη θέση του όπως το μαζεψαμε σημαίνει ότι εδεσε, αν γλυστρισει στο σημείο που το μαζεψαμε με το δάχτυλο μας θέλει κι άλλο βράσιμο. Επίσης σε διάφανο ποτήρι με κρυο νερό αν ρίξουμε σιγά σιγά λίγο σιρόπι και κάνει κόμπο σημαίνει ότι έχει δέσει.

- αν δεν έχει δέσει βγάζουμε τα σταφύλια και βραζουμε λίγο ακόμα αν δουμε οτι δε γινεται τίποτα ρίχνουμε λίγη ζάχαρη ακόμα,αν βγει πηκτό ρίχνουμε λίγο νερό.

 

Αποστείρωση βάζων

 

Πλένουνε τα βάζα με νερό κ υγρό πιάτων ξεπλενουμε καλά τα σκουπιζουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μαζί με τα καπάκια τους σε μια βαμβακερή πετσέτα τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 100 βαθ.

Ταιριάζει πολύ με παγωμένο στραγγιστό γιαούρτι

 

Καλή επιτυχία

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ