Αγιορείτικο μπριάμ του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

-Κολοκυθάκια με πατάτες στον φούρνο (μπριάμ)

 

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και κατόπιν τα κόβουμε σε φέτες.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα μας.

Επίσης πλένουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες (στο μπλέντερ).

Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς.

Βάζουμε στο ταψί του φούρνου τα κολοκυθάκια καιτις πατάτες και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φέτες του σκόρδου, τις αλεσμένες ντομάτες, το λάδι, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά.

Τα ανακατεύουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊδανό.Όπως είναι πολύχρωμο και στολισμένο το ταψί μας, το ρίχνουμε στον φούρνο.

Ύστερα από είκοσι λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 200 βαθμούς και έπειτα από είκοσι λεπτά στους 180 βαθμούς.

Όταν περάσει περίπου μισή ώρα, το φαγητό μας είναι ήδη έτοιμο.

Προσέξτε, όμως, διότι πρέπει να κρυώσει κάπως πριν από το σερβίρισμα, διότι ως γνωστόν οι πατάτες και τα κολοκυθάκια αργούν να κρυώσουν.

 

-Υλικά (για 6 μερίδες)

 

Μισό κιλό κολοκυθάκια

1 κιλό πατάτες

5 έως 6 σκελίδες σκόρδα

200 γραμμάρια λάδι

Αλάτι

4 έως 5 φρέσκιες ντομάτες

1 ματσάκι μαϊδανός

Μαυροπίπερο, κύμινο, κόκκινο γλυκοπίπερο

 

από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού.

(1) Σχολιάστε
(4) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
NanaGampoura
16.05.2013 | 16:55
υπεροχες όλες οι συνταγές του,πρωτοπόρος και μοναδικός στο είδος του,όλοι οι άλλοι είνα απομιμήσεις(συγνώμη κιόλας αλλά διάβασα μια συνέντευξη της προάλλες κάποιου άλλου και ηταν μίξη 3 συνεντεύξεων του Γέροντα οι απαντήσεις),απο τους καλύτερους μάγειρες που έχουμε στην Ελλάδα.