Γαλακτομπουρεκο με σιμιγδάλι

ΚΡΕΜΑ

 

1 ΛΙΤΡΟ ΓΑΛΑ

225 ΓΡΑΜΜ. ΖΑΧΑΡΗ

2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ

110 ΓΡΑΜΜ. ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΧΟΝΤΡΟ

4 ΑΥΓΑ

1 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

200 ΓΡΑΜΜ. ΒΟΥΤΥΡΟ

 

ΣΙΡΟΠΙ

 

600γρ. ΖΑΧΑΡΗ

400γρ. ΝΕΡΟ

1 ΞΥΛΑΚΙ ΚΑΝΕΛΑ

ΧΥΜΟ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ 

1 ΦΛΟΥΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

(ΚΟΝΙΑΚ ΜΙΣΟ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΑ )

 

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα αφήνουμε να ζεσταθούν, όχι να βράσουν, ανακατεύοντας με το σύρμα.

Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς χαμηλώνοντας τη φωτιά.

Όταν αρχίζει να σφίγγει η κρέμα, προσθέτουμε και τα αυγά χτυπημένα, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια.

Όταν γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα που έχει σφίξει ελαφρώς αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Παίρνουμε ένα ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα οι άκρες τους πρέπει να προεξέχουν, στρώνουμε τα μισά.

Κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο ταψί, κλείνουμε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης βουτυρωμένα και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι.

Ψήνουμε στους 150° με αέρα στη μεσαία θέση του φούρνου ή στους 160° πάνω-κάτω για 50 λεπτά.

Συγχρόνως, σε μία κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι: ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη το χυμό λεμονιού και την κανέλα και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, περιχύνουμε το σιρόπι κρύο σιρόπι ζεστό το γλυκό

Tip: Αν δεν σας πήζει η κρέμα δεν πειράζει ριξτε περισσότερο σιμιγδάλι κ έχετε μια ωραία γαλατόπιτα!
(0) Σχολιάστε
(4) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ