Παστουρμαδόπιτα...

Παστουρμαδόπιτα  

Υλικά για την ζύμη 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) Νερό (χλιαρό, περίπου 0,750) Αλάτι (1 κ.γ.) Ξύδι (1 κ.σ.)

Υλικά για τη γέμιση Παστουρμάς σε φέτες (τόσες φέτες ώστε να καλύψει την επιφάνεια του φύλλου-ταψιού) Γραβιέρα (περίπου 1/2 κιλό, Ελληνική) (Ολόκληρη ή κομμένη σε φέτες,τόσες φέτες ώστε να καλύψει την επιφάνεια του φύλλου-ταψιού) Ντομάτα (κομμένη σε λεπτές φέτες, τόσες φέτες ώστε να καλύψει την επιφάνεια του φύλλου-ταψιού) Μία πιπεριά πράσινη, προτιμείστε καυτερή (κομμένη σε λεπτές φέτες)

Απλά ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και το αλεύρι σταδιακά, το αλάτι και το ξύδι. Η ζύμη θέλει λίγο δούλεμα με το χέρι, τόσο ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας.  Αφού είναι έτοιμη, την αφήνουμε λίγο στην άκρη σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά για την γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο 180-190οC.

Κόβουμε την ντομάτα σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε τις φέτες του παστουρμά από τα μπαχαρικά που έχει στην άκρη. Κόβουμε την πιπεριά σε λεπτές ροδέλες καθαρίζοντας τα σπόρια. Κόβουμε σε μέτριες φέτες την γραβιέρα.  

Μετά, την ζύμη την χωρίζουμε σε 4 μικρά ζυμαρένια μπαλάκια. Το κάθε ένα από αυτά θα είναι φύλο για το ταψί (2 φύλα κάτω και 2 φύλα πάνω). Λαδώνουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο, και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ελάχιστο πιπέρι… Ανοίγουμε το κάθε ένα ζυμαράκι όσο μπορούμε σε λεπτό φύλο. Στρώνουμε τα δυο φύλλα στο ταψί, βάζοντας λαδάκι ανάμεσα τους.

Τώρα αρχίζει η διαδικασία της γέμισης… Πρώτα στρώνουμε τις φέτες παστουρμά. Μετά τις φέτες ντομάτας. Την πιπεριά. Και στο τέλος τη γραβιέρα. Βάζουμε το τρίτο (3ο) φύλλο, το λαδώνουμε και από πάνω βάζουμε και το τελευταίο (4ο) φύλλο. Εναλλακτικά, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι το τελευταίο φύλλο.

Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο. Όταν θα έχει ροδίσει το φύλλο, η παστουρμαδόπιτα είναι έτοιμη.

Συνοδεύει πολύ ωραία, παγωμένο τσίπουρο και οίνο.

Συμβουλές

Μην κόψετε την πίτα σε κομμάτια πριν το ψήσιμο. Όταν βγει η πίτα από τον φούρνο, αν θέλετε την σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο για 5 λεπτά, για να μαλακώσει το πάνω φύλλο.  

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ