Με μια κονσέρβα τόνου...

ολοι εχουμε εστω μια κονσερβα τονο στο ντουλαπι μας.Κι αν οχι καλο θα είναι να υπαρχει αφου οπως θα σας δειξω στην συνέχεια με μια κονσερβα τόνου μπορείτε να φτιαξετε αμετρητες απιθανες συνταγες!!!

Τονος κονσερβας υπαρχει τοσο σε λαδι οσο και σε νερο.Αναλογα με το τι θα φτιάξετε θα χρεισιμοποιησετε και τον αναλογο τυπο.Σε καθε περιπτωση θα στραγγιξετε καλα το ψαχνο απο το λαδι η το νερο τα οποια πετατε.

Σε μερικα μεγαλα σουπερ μαρκετ θα βρειτε πολυ μεγαλες κονσερβες τονου σε νερο με βαρος περιπου1,800 γρ. Οι συσκευασιες αυτες συμφερουν οικονομικα αν ειστε λατρεις του τονου.Θα αδειασετε τον τονο σε  ενα μεγαλο γυαλινο δοχειο τροφιμων ,θα προσθεσετε το νερο της κονσερβας πιεζοντας καλα τον τονο ωστε να βρισκεται κατω απο την σταθμη του νερου και τον φυλάτε για αρκετες ημερες στο ψυγειο.Τελος η πιο γκουρμε εκδοχη ειναι ο τονος σε βαζακι συνηθως τονάκι Αλοννήσου.Εξαιρετικης νοστημιας και ποιοτητας κυκλοφορει σε μικρα η μεγαλα γυαλινα βαζακια σε λαδι η σε νερο. Προσοχη ομως αποφυγετε τον κοκκινοπτερο τονο γιατι προκειται για ειδος υπο εξαφανιση.

                                     ΕΞΙ ΤΕΛΕΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ 

ΚΡΕΜΑ ΤΟΝΟΥ :

Ριχνω στο μπλεντερ 100 γρ τονο σε νερο,200 γρ γιαουρτι στραγγιστο, 130 γρ παστα ελιας και χυμο απο 1/2 λεμονι .Χτυπαω καλα ολα τα υλικα μεχρι να φτιαξω μια πυκνη και λεια κρεμα.Προσθετω 3 κουταλιες ελαιολαδο αλατι πιπερι και ανακατευω καλα.

ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ :

σε ενα μεγαλο αντικολλητικο τηγανι σοταρω 1 ψιλοκομμενο κρεμυδι σε 2 κουταλιες ελαιολαδο μεχρι να μαλακωσουν.Ριχνω 300 γρ μανιταρια σε φετες καθως και 1 φρεσκια καυτερη πιπερια ψιλοκομμενη και σοταρω για λιγα λεπτα ακομα σε δυνατη φωτια.Ριχνω 1/2 κονσερβα ολοκληρα ντομαρακια με το χυμο τους ,1 μετρια κονσερβα τονου σε νερο ,1/2  φλιτζανι ψιλοκομμενες ελιες αλατι πιπερι και 1 κουταλακι ζαχαρη .Χαμηλωνω την θερμοκρασια και σιγομαγειρευω για 15 λεπτα μεχρι η σαλτσα να δεσει. μπορουμε να το σερβιρουμε με πιλαφι πατατοσαλατα η ακομα και ζυμαρικα..

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΟΝΟ:

Σε ενα μεγαλο αντικολλητικο τηγανι  ζεσταινω 2 κουταλιες ελαιολαδο και σοταρο 1 μετρια κονσερβα τονο σε λαδι μαζι με 1 φρεσκο κραμμυδακι ψιλοκομμενο.Μολις ο τονος ροδισει ελαφρως ριχνω αλατι και πιπερι και λιγη ριγανη ανακατευω αποσυρω απο την φωτια και αδειαζω το μειγμα σε μια πιατελα στην οποια εχω στρωσει απορροφητικο χαρτι κουζινας για στραγγιξει καλα.Σε ενα μπολ χτυπαω καλα με το μιξερ 4 αυγα μεχρι να αφρατεψουν και ριχνω σε δοσεις 160 γρ αλευρι και 1 1/2 κουταλακι μπεικιν παουντερ.Ανακατερυω καλα για να μην σβολιασει το μειγμα και ριχνω 1/2 φλιτζανακι ελαιολαδο και 1 1/4 φλιτζανιου γαλα.Χτυπαω καλα ριχνω 100 γρ τριμμενο κασερι το μειγμα του σοταρισμενου τονου τα ψιλοκομμενα φυλλα απο 1/2 ματσακι φρεσκο δυοσμο αλατι πιπερι.Ανακατευω πολυ καλα και αδειαζω το μειγμα σε μια μετρια μακροστενη φορμα κεικ λαδομενη καλα.Ψηνω για 45 λεπτα γυρω στους 180 βαθμους κελσιου.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ  ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Πλενω καλα 4 μεγαλες πατατες και τις βραζω σε αλατισμενο νερο μεχρι να μαλακωσουν.Κοβω απο ενα "καπακι" σε καθε πατατα και με ενα κουταλακι αφαιρω προσεκτικα την μαλακη ψιχα σε καθε πατατα αφηνοντας 1 εκ πλατος γυρω απο την φλουδα.Λιωνω την ζεστη ψιχα της πατατας σε ενα μπολ με ενα πιρουνι και προσθετω 200γρ στραγγιστο γιαουρτι ,1 κονσερβα τονο σε νερο ,1 πρασινο μηλο με την φλουδα αλλα καλα καθαρισμενο πολυ ψιλοκομμενο, 1 κουταλια βουτυρο  και 1/2 ματσακι ψιλοκομμενο δυοσμο η ανηθο.Ανακατευω πολυ καλα και βαζω αλατακι και πιπερακι..Γεμιζω τις πατατες με το μειγμα και σερβιρω αμεσως....!!!

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ:

Βραζω φρεσκα φασολακια τα ανακατευω με 1 κονσερβα τονο και ριχνω λιγο λεμονι αλατι πιπερι και ψιλοκομμενο δυοσμο

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ:

Βραζω τις πατατες τις κοβω και τις ανακατευω με 1 κονσερβα τονο σε λαδι η νερο λιγη σπιτικη μαγιονεζα ελαχιστον αγγουρακι τουρσι λιγη καπαρι και μπολικο ψιλοκομμενο ξερο κρεμμυδι ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΚΑΛΑ,,!!

ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΗΛΑ ΜΕ ΤΟΝΟ :

Ψιλοκοβω πρασινα μηλα με την φλουδα τους προσθετω 1 κονσερβα τονο σε λιγο νερο η λαδι λιγο χυμο λεμονιου ελαιολαδο αλατι και πιπερι και ανακατευω.

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ:

Ανακατευω κομμενα σφικτοβρασμένα αυγα με 1 κονσερβα τονο σε λαδι λιγη καπαρη και 2 πιπεριες κερατο ψιλοκομμενες.Ανακατευω λιγη μαγιονεζα μουσταρδα ελαιολαδο χυμο και ξυσμα λεμονιου και περιχυνω την σαλατα.

                                                                         

                                                                                  ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ..

(1) Σχολιάστε
(2) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
marina4food
02.02.2012 | 14:27
ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΟΝΟ;Wow! Αυτήν την ιδέα πρώτη φορά την ακούω!