English breakfast με Crumpets!

Όταν πήγε η μητέρα μου πρόσφατα στο Λονδίνο, με ρώτησε τι θέλω να μου φέρει από εκεί. "Crumpets" της είπα. "Tι είναι το crumpet παιδί μου, να μη σου φέρω ένα scone, ένα muffin, έστω ένα μπλουζάκι από τα Top Shop?". "Όχι, θα μου φέρεις από τα Μarks & Spencer's ένα σακουλάκι crumpets". "Καλά παιδί μου, εσύ ξέρεις...".

 

To crumpet, για όσους δεν έχουν δοκιμάσει, είναι κάτι μεταξύ ψωμιού, τηγανήτας και λουκουμά (χωρίς το λάδι!). Εγώ που είμαι ψωμού το λατρεύω γιατί είναι αφράτο και μαλακό. Στην Αγγλία αφού το βάλουν στην τοστιέρα να ζεσταθεί απλώνουν βούτυρο, του πάει πολύ και το μέλι. Επειδή έχει μαγιά, με το ψήσιμο φουσκώνει και κάνει στην επιφάνεια τρυπούλες. Μόλις απλώσεις το βούτυρο ποτίζει μέχρι κάτω! Μπορεί να μην τα πετυχαίνω όπως τα Μ&S, αλλά από γεύση είναι πολύ καλά...

 

  Για  8-10 crumpets:

  • 400 γρ φαρίνα
  • 7 γρ ή 2 κ.σ. ή ένα σακουλάκι μαγιά ξερή
  • 300 ml χλιαρό γάλα (εγώ αραίωσα εβαπορέ σε αναλογία 1/3)
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • βούτυρο για το τηγάνι
  • 2 μεταλλικοί δακτύλιοι (rings) για τηγανήτες (για να φτιάχνονται 2-2 και πιο γρήγορα)

 

Η ζύμη είναι πανεύκολη. Ανακατεύουμε σε λεκάνη τα στερεά, και σιγά-σιγά προσθέτουμε τα υγρά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

 

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα... Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί. Βάζουμε ελάχιστο βούτυρο για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα κολλήσει τίποτα, βουτυρώνουμε και τα rings και τα βάζουμε στο τηγάνι. Τι είναι τα rings καλέ, δε σας είπα? Κανονικά αυτοί οι ανοξείδωτοι δακτύλιοι που είναι για crumpets, πρέπει να έχουν  γύρω στα 7.5 εκ. διάμετρο και να είναι 4 εκ. ψηλοί. Εγώ δυστυχώς δεν είχα και χρησιμοποίησα δακτύλιους ύψους 2 εκ. και διαμέτρου 10 εκ. που είχαν και ένα μεταλλικό χερούλι για να το τραβάς εύκολα προς τα πάνω. Τους είχα πάρει από ένα πολυκατάστημα με είδη σπιτιού και έλεγε το πακέτο ότι ήταν για τηγανήτες, ομελέτες κλπ, βρήκα όμως και σε μαγαζί με κουζινικά ανοξείδωτα ψηλά τσέρκια των 9 εκ. που σίγουρα κάνουν τη δουλειά!

 

Αφού ζεσταθεί το τηγάνι λοιπόν, με μια κουτάλα γεμίζουμε τα rings μέχρι τη μέση. Εγώ είμαι κομματάκι ριψοκίνδυνη, επειδή μου αρέσουν φουσκωτά και δυστυχώς δεν είχα το ψηλό "crumpet ring", τα γέμιζα μέχρι πάνω και μόλις φούσκωναν λίγο σήκωνα και το ring πιο ψηλά για να μη χυθεί η ζύμη από πάνω. Είναι πιο εύκολο απ'ότι ακούγεται γιατί ψήνονται γρήγορα από την κάτω πλευρά και η ζύμη στερεώνεται (την επόμενη φορά όμως θα δοκιμάσω με τα ψηλά τσέρκια που βρήκα). Αυτό αρχίζει να κάνει τρυπούλες από πάνω, και μόλις ελέγξουμε ότι έχει μισο-ψηθεί (θέλει 5-6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά) βγάζουμε το ring, το αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε και από την άλλη μεριά για 2 λεπτά. Έτοιμο! Το δύσκολο είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ταχύτητα στη διαδικασία, δηλαδή μόλις βγάλεις το ring πρέπει να το σκουπίσεις από τυχόν υπολλείμματα ζύμης και να το ξαναβουτυρώσεις πριν βάλεις το επόμενο να γίνεται (όση ώρα ψήνεται από την άλλη μεριά το crumpet), οπότε καλό είναι να υπάρχει κι ένα κομματάκι βούτυρο στην άκρη (εγώ με το χέρι φυσικά, γιατί με το πινελάκι δεν το 'χω...).

 

Η αλήθεια είναι ότι μου πήρε λίγη ώρα αλλά άξιζε! Την επόμενη φορά θα φτιάξω ποσότητα και θα τα βάλω στην κατάψυξη, μετά ξέρετε, τοστιέρα και βούτυρο...

(2) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
grandchef
09.12.2011 | 12:05
Δίαιτα μετά τις γιορτές!
lampito79
08.12.2011 | 21:50
Φτου, και άρχισα δίαιτα πάλι. Θα τα έχω στα υπόψιν για όταν τελειώσει το βάσανο...