Βελουτέ σούπα με κίτρινη κολοκύθα

Μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σούπα. Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε και πολύ την κίτρινη κολοκύθα πέρα των συνταγών για πίτες και κάποια άλλα πιάτα. Στο εξωτερικό όμως είναι πολύ αγαπητή και μάλιστα είναι και πολλοί οι τρόποι που μπορεί κανείς να την αξιοποιήσει για πεντανόστιμες γλυκές και αλμυρές συνταγές

 

Υλικά (για 6 άτομα):

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κιλό κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη, χωρίς τους σπόρους και κομμένη σε κομμάτια

700ml ζωμός κότας ή λαχανικών

αλάτι

πιπέρι

140ml κρέμα γάλακτος, παχύρρευστη

κρουτόν, έτοιμα ή σπιτικά (κατά προτίμηση από ψωμί ολικής αλέσεως)

 

 

Μέθοδος:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέστε την κολοκύθα και συνεχίζετε το σωτάρισμα για ακόμα 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να πάρει λίγο χρώμα.

 

Προσθέστε στην κατσαρόλα το ζωμό κι αλατοπιπερώνετε. Αφήστε να πάρει βράση και στη συνέχεια αφήνετε να σιγοβράζει για 10-15 λεπτά μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει πλήρως.

 

Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, αφήστε πάλι να πάρει βράση και στη συνέχεια λιώστε τα υλικά με το μπλέντερ χεριού (ή μεταφέρετε στο κλασικό μπλέντερ) και χτυπάτε μέχρι να έχετε έναν λείο χυλό. * Σε αυτό το σημείο, εάν προτιμάτε, μπορείτε να περάσετε το χυλό από ψιλή σίτα σε μια άλλη κατσαρόλα για ακόμα πιο απαλή σούπα.

Μόλις είναι έτοιμη σερβίρετε αμέσως σε ζεστά μπωλ γαρνίροντας από πάνω με τα κρουτόν και ραντίζοντας με λίγο ακόμα λάδι.

 

Σημ.:  Μπορείτε, αφού αφήσετε να κρυώσει η σούπα, να την καταψύξετε μέχρι και για 2 μήνες.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ