ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ

Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος στη Σουηδία ξεκινά με την εορτή της Αγίας Λούτσια, η οποία είναι η πολιούχος αγία του φωτός και εκείνη την ημέρα τιμάται ιδιαίτερα. Ο μύθος λέει ότι η Λούτσια, που το όνομά της σημαίνει "φως", τοποθέτησε κεριά σε ένα στεφάνι και το έβαλε πάνω στο κεφάλι της ώστε να έχει ελεύθερα τα χέρια της να μεταφέρει ψωμιά στους πεινασμένους Χριστιανούς που κρύβονταν στις κατακόμβες εκείνη την εποχή. Προς τιμήν λοιπόν αυτής της Αγίας τη συγκεκριμένη ημέρα τα σπιτικά ετοιμάζουν τα "Λούσεκατ", γλυκά ψωμάκια για πρωϊνό και κολατσιό αρωματισμένα με σαφράν (κρόκο) και τα προσφέρουν καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα ψωμάκια αυτά συνήθως έχουν το σχήμα S και τα διακοσμούν με σταφίδες

 

Υλικά (για 18 κομμάτια):

8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

1 1/3 κούπες γάλα

1 κ.γ. ίνες σαφράν (τις ψαλιδίζετε σε ψιλά κομμάτια και τις μουλιάζετε σε λίγες σταγόνες νερού)

1 κ.σ. ξερή μαγιά  

2/3 κούπας ζάχαρη

1/2 κ.γ. αλάτι  

1 αυγό  

1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο

4 κούπες αλεύρι για όλες τι χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα  

σκούρες σταφίδες για τη διακόσμηση

 

 

Εκτέλεση:  

Λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το γάλα και το σαφράν κι αφήνετε στη φωτιά μέχρι απλώς να ζεσταθούν.

 

Ρίξτε το μείγμα στο μπωλ ενός μίξερ, από πάνω πασπαλίστε με τη μαγιά κι αφήνετε να σταθούν για 5 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι, το 1 αυγό και 2 κούπες από το αλεύρι. Χτυπήστε τα υλικά με το εξάρτημα "φτερούγα" στη μεσαία ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά μέχρι να έχετε μια απαλή ζύμη.

 

Προσθέστε τότε και το υπόλοιπο αλεύρι. Αλλάζετε το εξάρτημα βάζοντας το άγκιστρο (γάντζο) και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να έχετε ένα απαλό μείγμα που να αρχίσει να μαζεύεται σε μια μάζα γύρω από το εξάρτημα.

 

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να είναι πολύ απαλή. Τη βάζετε σ' ένα βουτυρωμένο μπωλ και τη γυρίζετε γύρω γύρω για να λαδωθεί παντού. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος και να διπλασιασθεί σε όγκο.

 

Καλύψτε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

 

Χτυπήστε τη ζύμη με δύναμη πάνω στην επιφάνεια και τη ζυμώνετε σε κύλινδρο μήκους περίπου 91εκ.-92εκ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τον κύλινδρο σε 18 κομμάτια, 5εκ. το καθένα.

 

Παίρνετε το κάθε κομμάτι ζύμης και ρολάρετε σε κορδόνι μήκους περίπου 25εκ. Δώστε το σχήμα του λατινικού γράμματος S και γυρίζετε τις άκρες προς τα μέσα (βλ. φωτό).

 

Μεταφέρετε τα ψωμάκια πάνω στο ταψί και τα αφήνετε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 45 λεπτά και να διπλασιασθούν σε όγκο. Μ' ένα πινελάκι περάστε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και κολλήστε στις δυο άκρες του κάθε ψωμιού από μια σταφίδα.

 

Βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

 

Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρετε.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ