ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Μια αμερικάνικη γλυκιά τάρτα αρκετά ασυνήθιστη στη διαδικασία της αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολη. Ψήνουμε τα πορτοκάλια ξεχωριστά για να μαλακώσουν και να καραμελώσουν και μετά τα στρώνουμε στην τραγανή ζύμη τάρτας. Μια πολύ νόστιμη και μυρωδάτη χειμωνιάτικη τάρτα

 

Υλικά (για 8 άτομα)

 

Για τη ζύμη:

1 1/4 κούπες αλεύρι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

8 κ.σ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους

 

Για τα πορτοκάλια:

9 γλυκά πορτοκάλια, με τη φλούδα τους και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (τα Valencia είναι μια καλή επιλογή)

4 κ.σ. μέλι

2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκάλι

1/2 κούπα ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη, κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι σ' ένα μπωλ. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μαζί με το αλεύρι ώστε να σχηματισθούν χοντρά ψίχουλα ζύμης. Ραντίστε τα υλικά με μέχρι 3 κ.σ. παγωμένο νερό, ανακατεύοντας μ' ένα πηρούνι μέχρι να αρχίσει να "δένουν" σε ζύμη.

 

Μαζέψτε τη ζύμη σε μια μπάλα και βάλτε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώστε για λίγο με το κάτω μέρος της παλάμης σας ώστε να μαλακώσει κάπως και σχηματίστε ένα δίσκο. Τυλίξτε με διάφανη μεμβράνη κι αφήστε στο ψυγείο για 1 ώρα.

 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.

 

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε φύλλο διαμ. 27-28εκ. Το παίρνετε και το στρώνετε σε μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 22-23εκ. Κόψτε μ' ένα μαχαίρι τη ζύμη που περισσεύει γύρω γύρω. Μ' ένα πηρούνι τρυπήστε σε διάφορα σημεία, στρώστε ένα κομμάτι λαδόκολλα και ρίξτε για βάρος αρκετά φασόλια.

 

Βάλτε στο φούρνο και ψήστε, αρχικά, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω οι άκρες της ζύμης. Αφαιρέστε το χαρτί και τα φασόλια και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει. Βγάζετε από το φούρνο κι αφήνετε να κρυώσει πλήρως.

 

Χαμηλώστε το φούρνο στους 160-165°C.

 

Σ' ένα ταψί αραδιάστε τις μισές ροδέλες πορτοκαλιού μισοσκεπάζοντας η μια την άλλη. Ραντίστε από πάνω με 2 κ.σ. από το μέλι. Από πάνω στρώστε, κατά τον ίδιο τρόπο, τις υπόλοιπες φέτες και ραντίζετε με το υπόλοιπο μέλι.

 

Περιχύνετε παντού με το χυμό πορτοκαλιού, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα πορτοκάλια στο φούρνο για περίπου 1 1/2 ώρα μέχρι η φλούδα τους να μαλακώσει και να "φουσκώσει".

 

Βγάλτε απ' το φούρνο κι ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 190°C. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζετε τα πορτοκάλια με τη ζάχαρη.

 

Ξαναβάζετε στο φούρνο, χωρίς το αλουμινόχαρτο, και ψήνετε για περίπου 50 λεπτά μέχρι τα πορτοκάλια να μαλακώσουν πολύ, οι άκρες τους γύρω γύρω να πάρουν ένα καφετί χρώμα και τα ζουμιά στο ταψί να πήξουν σαν σιρόπι.

 

Βγάζετε από το φούρνο και προσεχτικά, για να μη διαλυθούν, τακτοποιείτε τα πορτοκάλια στην ψημένη ζύμη γύρω γύρω και περιχύνετε από πάνω με το σιρόπι τους.

 

Αφήνετε την τάρτα να σταθεί για 1 ώρα και μετά σερβίρετε.

(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ