Κουνουπίδι ω γκρατέν με σολομό και μπεσαμέλ

Μια καλή ευκαιρία για όσους δεν συμπαθούν ιδιαίτερα αυτό το ψάρι κι αυτό το λαχανικό να τα δοκιμάσουν καμουφλαρισμένα σε ένα νόστιμο ω γκρατέν με μια απαλή και ελαφρώς πικάντικη μπεσαμέλ. Εάν έχετε σολομό ήδη βρασμένο ή ψημένο από άλλη ημέρα θα κερδίσετε ακόμα περισσότερο χρόνο με μια συνταγή που έτσι κι αλλιώς δε θα σας παιδέψει καθόλου

 

Υλικά (για 4 άτομα):

1 μεγάλο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μπουκετάκια

50γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον

50γρ. αλεύρι

450ml γάλα πλήρες, ζεστό

2 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι

1 κ.γ. μουστάρδα

λίγες σταγόνες σάλτσα Γούστερ (Worcestershire)

αλάτι

μαύρο πιπέρι

150γρ. ήδη ψημένο σολομό (μπορείτε και κονσέρβα)

130γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο

70γρ. τυρί έμενταλ, τριμμένο

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC.

 

Βάλτε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε αλάτι κι αφήστε να πάρουν βράση. Τότε ρίξτε το κουνουπίδι και βράστε το για μόλις 10 λεπτά. Εάν προτιμάτε ετοιμάστε το κουνουπίδι στον ατμό. Πρέπει να είναι κάπως βρασμένο αλλά να "κρατάει" στο δόντι διότι θα ψηθεί και στο φούρνο. Το σουρώνετε και το στρώνετε σ' ένα μεγάλο πυρέξ το οποίο έχετε πρώτα βουτυρώσει.

 

Λιώστε σε μια κατσαρολίτσα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το αλεύρι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά το αλεύρι και να απορροφήσει το βούτυρο.

 

Τραβήξτε από τη φωτιά και σταδιακά προσθέτετε το ζεσταμένο γάλα ανακατεύοντας ταυτοχρόνως μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Βάλτε την κατσαρόλα πίσω στο μάτι κι αφήνετε την κρέμα να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας.

 

Τραβήξτε από τη φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους, τη μουστάρδα και τη σάλτσα Γούστερ. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και το σολομό σε κομμάτια κι ανακατεύετε απαλά.

 

Περιχύνετε το κουνουπίδι με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε από πάνω με τα τριμμένα τυριά.

 

Βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κουνουπίδι, να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνεια.

 

Ανάλογα με το κουνουπίδι θα δείτε εάν χρειασθεί να ψήσετε για λίγα λεπτά ακόμα. Στην ανάγκη σκεπάστε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

 

Σερβίρετε όσο είναι ακόμα καυτό.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ