Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας

Εδώ που ζω, η τιμή του εκχυλίσματος βανίλιας είναι αρκετά τσουχτερή κι όλο και πιο συχνά άκουγα διάφορους να ετοιμάζουν αυτό το μοναδικό σε άρωμα και γεύση υλικό στο σπίτι. Είχα ξαφνιαστεί στην αρχή γιατί νόμιζα πως είναι από εκείνα τα υλικά που "αποκλείεται να πετυχαίνουν όπως τα αγοραστά" αλλά γρήγορα άλλαξα γνώμη όταν πρόπερσυ μου έδωσαν ένα μικρό μπουκαλάκι από τη "σοδειά" που ετοίμασαν για τη νέα χρονιά. Ήταν εκπληκτικό και τελικά έμαθα πως δεν είναι καθόλου δύσκολο στην ετοιμασία του, απλώς θέλει το χρόνο του να ωριμάσει. Αξίζει πραγματικά να το φτιάξει κανείς στο σπίτι μιας και ξέρουμε πως αποτελεί ένα πολύ σημαντικό υλικό στις περισσότερες συνταγές γλυκών. Θα έλεγα ότι είναι σχεδόν όσο σημαντικό είναι το αλάτι και το πιπέρι στη μαγειρική. Χρησιμοποιώντας μια καλής ποιότητας εκχύλισμα πραγματικά κάνει τη διαφορά στα γλυκά μας. Ένα άλλο καλό που έχει το σπιτικό εκχύλισμα είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί σχεδόν για... πάντα! Λόγω της φυσικής βανίλιας, φαντάζομαι, θα στοιχίσει κάπως αλλά θα έχετε το δικό σας εκχύλισμα ανά πάσα στιγμή το χρειασθείτε. Όλο κι όλο χρειαζόμαστε απλή αλλά καλής ποιότητας βότκα, ξυλάκια φυσικής βανίλιας και λίγα μπουκάλια.....

 

 

Υλικά (για 6 μπουκάλια Χ 115ml περίπου το καθένα):

6 μπουκάλια σαν αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία ή μπουκάλια με φελό (μπορείτε και με μικρά βάζα μαρμελάδας)

12 ολόκληρα ξυλάκια φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης  

3 κούπες καλής ποιότητας κλασσική βότκα (όχι δηλ. εκείνες με διάφορες γεύσεις)

 

 

Εκτέλεση:  

Πλύντε τα μπουκάλια (ή τα βάζα) πολύ καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Τα ξεπλένετε πολύ καλά και τα αφήνετε να στεγνώσουν επίσης πολύ καλά.

 

Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράξτε κατά μήκος την κάθε βανίλια σταματώντας 0,5εκ. πριν το τέλος της.

 

Κόψτε, κάθετα, την κάθε βανίλια στη μέση ώστε να έχετε 24 κομμάτια. Βάλτε σε κάθε μπουκάλι 4 κομμάτια βανίλιας (2 ολόκληρες).

 

Χρησιμοποιώντας ένα χωνί ρίξτε 1/2 κούπα από τη βότκα στο κάθε μπουκάλι και σπρώξτε τις βανίλιες ώστε να βυθιστούν και να καλυφθούν από τη βότκα.

 

Κλείστε τα μπουκάλια πολύ σφιχτά κι αφήστε τα σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος για να ωριμάσει το εκχύλισμα.

 

Το εκχύλισμα θα είναι έτοιμο προς χρήση μετά από 6 εβδομάδες αλλά, κατά τη γνώμη μου, 8 εβδομάδες είναι ακόμα προτιμότερο ώστε να έχετε το καλύτερο άρωμα και γεύση.

 

Σημ.:  Εάν προτιμάτε μπορείτε να αφαιρέσετε τις βανίλιες μετά από το διάστημα των 6-8 εβδομάδων. Σας προτείνω όμως να τις αφήσετε στα μπουκάλια γιατί έτσι το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο. Μάλιστα, ανάλογα με τη χρήση που κάνετε και το πόσο διάστημα έχει μεσολαβήσει από τότε που πρωτοφτιάξατε το εκχύλισμα, μπορείτε να το ανανεώνετε κατά διαστήματα προσθέτοντας λίγη ακόμα φρέσκια βότκα. Γενικότερα, το άρωμα και η γεύση γίνονται όλο και καλύτερα με τον καιρό αφήνοντας τις βανίλιες στα μπουκάλια

(1) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
christopherzaha
23.01.2012 | 01:59
καλησπέρα! έχω μια ερώτηση. Αν βάλω το ''μείγμα'' στο ψυγείο θα αλλοιωθεί η γεύση του ή δεν θα έχει πρόβλημα? γιατί θέλω να το δοκιμάσω και με καραμέλα και με μια έρευνα που έκανα η καραμέλα θέλει νομίζω ψυγείο.