Κουλουράκια με τη γιαγιά

Από τη Νένα Δημητρίου

 

Στα 83 της η Μαριώ είναι χορτοφάγος και φανατική γλυκατζού. Αναρρώνει από ένα βαρύ εγκεφαλικό με φυσιοθεραπείες. Η πίεση που της ασκεί ο θεραπευτής είναι μεγάλη, λέει, κι έτσι αποφεύγει τη γυμναστική όσο μπορεί, με τεχνάσματα, υποδυόμενη πονάκια. Η αγαπημένη της άσκηση για να δυναμώσει το χέρι της, αποφάσισε, πως είναι το πλάσιμο. Ετσι, δυο φορές την εβδομάδα φτιάχνουμε μια ζύμη μαζί, και εκείνη...εξασκείται και δυναμώνει ο βραχίονας. Τα τελευταία κουλουράκια βγήκαν εξαιρετικά, σχεδόν επαγγελματικά και διαπιστώσαμε και οι δυο πως η έλλειψη κάποιων βασικών υλικών σίγουρα σε κάνει εφευρετικό και δημιουργικό. Εξηγούμαι: χυμό από φρέσκα πορτοκάλια δεν είχαμε, το μπέικιν πάουντερ δεν θυμόταν πού βρίσκεται και έτσι αντικαταστήσαμε αυτά τα δυο υλικά με πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Τα λαδοκούλουρα μπορεί να μην ήταν τόσο αρωματικά όσο συνήθως, φούσκωσαν όμως κι έγιναν αφράτα και ελαφριά. Η δόση έγινε διπλή, τα κυλήσαμε και στο σουσάμι κι έτσι η άσκηση κράτησε περίπου μια ώρα. Το χέρι της δούλεψε κοπιαστικά και διεκδίκησε τρία κουλουράκια στον απογευματινό καφέ. Τα κέρδισε επάξια. 

 

Η συνταγή της γιαγιάς μου για τα πορτοκαλένια λαδοκούλουρα

 

Υλικά

2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ( ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό)

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο

2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι, κανέλας ή άλλο με γλυκά μπαχαρικά

1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

σουσάμι για πασπάλισμα

 

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε την πορτοκαλάδα, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και το λικέρ και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, και ανακατεύουμε παράλληλα με το χέρι ή με τον αυγοδάρτη μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένας χυλός. Επειτα, αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια και τα τοιχώματα. Προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι, αν χρειαστεί. Προσέχουμε να μην γίνει πολύ σφιχτό. Η ζύμη δεν γίνεται ιδιαίτερα ελαστική. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160- 180 C στη λειτουργία του αέρα ή πάνω κάτω στις αντιστάσεις. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα της αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.  

(0) Σχολιάστε
(3) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ