«Έχουμε δοκιμές σήμερα»

Μια δοκιμή χρειάζεται για να μας πείσει. Γιατί και οι σεφ άνθρωποι είναι, λάθη κάνουν και, κατά τη μεταφορά της έμπνευσής τους από την κατσαρόλα στο χαρτί, πολλά μπορεί να παραλειφθούν, να «παραπέσουν», να ξεχαστούν, να αλλοιωθούν. Φυσικά, όχι εσκεμμένα, αλλά να, όπως προείπαμε, και οι σεφ άνθρωποι είναι. Αλλά και οι επιμελητές που «χτενίζουν» και «ξαναχτενίζουν» τις συνταγές, μπορεί να ξεχάσουν κάτι, ένα υλικό που δεν μπαίνει ποτέ στη διαδικασία, ένας χρόνος μαγειρέματος από σφάλμα «ξεχειλωμένος» ή συντετμημένος... Κι έπειτα είναι η γεύση. Ταιριάζει η κανέλα με τα μανιτάρια και τον μαϊντανό; Όχι, δεν κρίνουμε το γευστικό κριτήριο των σεφ. Ελέγχουμε αν ταιριάζει με το κοινό γευστικό κριτήριο, το δικό μας. Είμαστε αρκετοί και διαφορετικών καταβολών, άρα η πλειοψηφική θετική γνώμη θα είναι ασφαλής και κατά πάσα πιθανότητα το φαγητό αρεστό σε πολλούς. Όχι πως απορρίπτουμε χωρίς δεύτερη σκέψη τα εξεζητημένα, τα περίεργα, τα εκ πρώτης μπουκιάς αταίριαστα, αλλά να, έχουμε ένα στόχο: καλή μαγειρική, με καλές και ως επί το πλείστον ελληνικές πρώτες ύλες, με μεσογειακή πνοή, με ένα βαθμό πρωτοτυπίας, οικονομικές όσο γίνεται, προσγειωμένες, εκπαιδευτικές και κυρίως πεντανόστιμες.

 

Έτσι πολλά απογεύματα «έχουμε δοκιμές». Η ομάδα μαζεύεται, παίρνει μπλοκάκια και στιλό και προβαίνει σε κριτική γευσιγνωσία των συνταγών του τεύχους… υπό κατασκευή. Επαγγελματίας μάγειρας έχει αναλάβει να ετοιμάσει τις συνταγές σε συνθήκες, συσκευές και σκεύη οικιακά. Όλα ελέγχονται: τα κοψίματα, η ποσότητα, η τεχνική αρτιότητα, το γευστικό αποτέλεσμα. Αναλύονται οι λεπτομέρειες κάθε συνταγής και σε συνεννόηση με τους σεφ προβαίνουμε σε αναλυτικές περιγραφές της διαδικασίας μαγειρέματος. Ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη ζωή εαυτών και αλλήλων στην κουζίνα.

 

Στη φωτό, το χταπόδι στο φούρνο με πατάτες του εξωφύλλου. Πεντανόστιμο και τσεκαρισμένο. Α.Ρ.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ