Πόσα θα δίνατε για μια πάστα;

Όλες οι Λίτσες Πατέρα, οι Παγιατάκες και οι Λεφάκηδες μαζί δεν θα μπορούσαν να δώσουν πιο σαφή εικόνα για την οικονομική προοπτική του 2012 από αυτό που μου συνέβη σήμερα καθ’ οδόν προς τη δουλειά, το οποίο ερμήνευσα ως σίγουρο σημάδι ότι η κρίση -οϊμέ- χτύπησε και τον τομέα του γλυκού. Περνώντας από την λεωφόρο Χατζηκυριακού στον Πειραιά, είδα ότι στις βιτρίνες ενός καθόλα λαμπερού ζαχαροπλαστείου υπήρχαν μεγάλες ταμπέλες με προσφορές: τούρτα 9 ευρώ, πάστα 1,50! Προς στιγμήν νόμισα ότι επιστρέψαμε στη διατίμηση. Μπα, λέω μετά. Άλλη εξήγηση θα υπάρχει. Ίσως ο εν λόγω ζαχαροπλάστης να είναι φιλάνθρωπος και να βρήκε αυτόν τον τρόπο για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ή μπορεί να είχε αναδουλειές και να σκέφτηκε ότι έτσι θα «έσπρωχνε» καλύτερα την πραμάτεια του. Δόκιμη μέθοδος και δοκιμασμένη από σούπερ μάρκετ και μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Γιατί όχι και από τον βιοτέχνη; Αλίμονο, όμως. Ακολούθησαν δεύτερες και τρίτες σκέψεις, λιγότερο καλοπροαίρετες.

 

Όσο χαμηλές και αν είναι οι τιμές χονδρικής, όσο κι αν ο εν λόγω ζαχαροπλάστης συμπίεσε το ποσοστό κέρδους του, δεν δικαιολογείται τόσο χαμηλή τιμή σε γλυκό. Η τσόχα είναι ή τα ραφτικά; Μια απλή σπιτική τούρτα θα κόστιζε γύρω στα 10 - 15 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού και τα εργατικά. Κάτι άλλο συμβαίνει. Απλώς μπείτε να χαζέψετε στα ηλεκτρονικά site εταιρειών που προμηθεύουν ζαχαροπλαστεία και θα καταλάβετε (σε μια πρόχειρη έρευνα στο ίντερνετ βρήκα την Credin, την Στέλιος Κανάκης και την Sefco Zeelandia). Αυτές, λοιπόν, δεν πουλάνε μόνο καθαρές πρώτες ύλες, δηλαδή σοκολάτες, κρέμες γάλακτος και βούτυρα, αλλά ένα σωρό άλλα είδη. Κουβάδες με έτοιμες κρέμες και 15κιλες σακούλες με μείγματα σε απίστευτη ποικιλία. Το εντυπωσιακό είναι ότι με ένα μείγμα, μπορείς να κάνεις δέκα διαφορετικά πράγματα. Διαβάζω ενδεικτικά: «μείγμα για κέικ λαδιού, μάφιν, βασιλόπιτα, καρυδόπιτα. Με εξαιρετική γεύση», «μείγμα για κρημ κέικ, με πλούσια γεύση. Διατηρεί τη φρεσκάδα του για αρκετές ημέρες» κ.ο.κ. Tο μόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσεις την κατάλληλη ποσότητα νερού ή γάλακτος και έτοιμη η μους, το κέικ, η σοκολατόπιτα! Νομίζατε ότι το κάθε μαστοράκι που μόλις αποφοίτησε από τις εγχώριες σχολές ζαχαροπλαστικής και που προσλήφθηκε με μισθό πείνας ξέρει να φτιάχνει τούρτες ξεκινώντας από το μηδέν, δηλαδή ακολουθώντας συνταγή, ψιλοκόβοντας κουβερτούρα, χτυπώντας αυγά, αναμειγνύοντας υλικά; Και να ξέρει, νομίζετε ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που θα του παρέχουν τις πρώτες ύλες για να δουλέψει; Ελάχιστοι. Οι περισσότεροι θα προτιμήσουν τα μείγματα που δεν έχουν περιθώρια αποτυχίας, δεν χρειάζονται εμπειρία, είναι βολικά και φθηνά. Να πώς βγαίνει η πάστα του 1,5 ευρώ. Το σύνθημα «η τσιγουνιά είναι μαγκιά» βρήκε πρόδηλη εφαρμογή και στη ζαχαροπλαστική, εδώ και χρόνια. Απλώς τώρα βγαίνουν και οι ταμπέλες-κράχτες.

(6) Σχολιάστε
(3) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
aris80
20.01.2013 | 20:55
ειμαι και γω ενα μαστορακι...αποφοιτος 2 σχολων ζαχαροπλαστικης...στο καταστημα που εργαζομαι εδω και εξι χρονια οι παστες πωλουνται προς 2 ευρω....ουτε μειγματα ουτε τιποτα..(παντεσπανι με αυγα αλευρι κλπ,κρεμα στη κατσαρολα,μους με γαλα και κρεμα γαλακτος κλπ κλπ)..μιλφειγ με βανιλια burbon,σοκολατα οχι τη γνωστη πανακριβη αλλα τη γνωστη τη βελγικη(δεν ειναι και φθηνη)..σφολιατα βουτυρου και οχι μαργαρινης...γκαναζ απ το μηδεν και και και...και ναι τεμαχιζουμε και κουβερτουρα!!!σταματηστε τις γενικοτητες..υπαρχουν και ανθρωποι που πραγματικα αγαπουν την δουλεια τους...ηλιθιοι ρομαντικοι..υπσαρχουν και αυτοι..ας βγαλουμε 2 και οχι δεκα στη τελικη...Αποδεδειγμενα το κοστος α υλωνγια να βγαλουμε πχ 1 κλ κουραμπιεδες με τα καλυτερα βουτυρα δεν ξεπερναει τα 5 ευρω....κι ομως καποιοι πουλανε 15,20,25,30 ακομα και 40 ευρω...η διαφορα ποια ειναι??των 30 ευρω ειναι καλυτεροι απο αυτους των 10??με τη λογικη σας...ειναι θεμα νοοτροπιας και αντιληψης...
tomatosoup
14.02.2012 | 15:48
Πάρα πολύ σωστό το άρθρο σου. Επειδή εργάζομαι σε συναφή χώρο και τυχαίνει να γνωρίζω θα σου πω το εξής: Όλα έχουν να κάνουν με την α' ύλη. Υπάρχει σοκολάτα με 3 ευρώ το κιλό και σοκολάτα (όπως η Domori και η Valrhona που φτιάχνονται μόνο από αρωματικούς καρπόυς κακάο) που κοστίζει 20 ευρώ το κιλό.. Αλλά γιατί να σκάσει ο ζαχαροπλάστης 20 ευρώ όταν αυτό δεν "φαίνεται" πουθενά? Το ίδιο και με τα έτοιμα μείγματα.. Τρως παντού το ίδιο πράγμα και διαθρεπτική αξία μηδέν. Ωστόσο, γνωρίζω μια προσπάθεια που κάνει η εταιρία FRULATTI που δίνει premium ύλες ζαχαροπλαστικής να αλλάξει τον τρόπο που μέχρι τώρα φτιάχνονται οι "έτοιμες" πάστες. ¨Εχει βγάλει μια σειρά γλυκών που λέγονται gefsitelia που είναι μόνο με αγνά υλικά, χωρίς καμία προσθήκη έτοιμου μίγματος και χρησιμοποιώντας μόνο σοκολάτα domori, κάστανο agrimontana και γαλα όλυμπος. Η τιμή σίγουρα είναι πολύ πιο ακριβή από 1.5 ευρώ (νομίζω 2.80 η πάστα) αλλά πραγματικά τα δοκιμάζεις και καταλαβαίνεις αμέσως την διαφορά του βιομηχανοποιήμενου. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι
kanoa2
22.01.2012 | 19:11
Το θέσατε πολύ σωστά το θέμα!!! Η μεγαλύτερη οικονομία που προσφέρουν τα ετοιμα μείγματα σε σχέση με τα αυθεντικά υλικά αφορά στην διατήρηση των γλυκών. Πώς αλλιώς το κάθε συνοικιακό ζαχαροπλαστείο (τύπου "ορτανσία, παπαρούνα, βουκαμβίλια") θα μπορουσε να προσφέρει αυτή την ποικιλία από γλυκά όλη την εβδομάδα ενώ στο σπίτι με τα εκλεκτά υλικά που χρησιμοποιούμε η διαφορά στη φρεσκάδα φαίνεται ήδη από την δεύτερη μέρα. Η ζαχαροπλαστική είναι η τέχνη της απόλαυσης γι'αυτό και δεν σηκώνει εκπτώσεις.
mando
04.01.2012 | 16:11
Μάλλον η λύση πλέον θα πρέπει να είναι η μείωση της ποσότητας. Εκεί δηλαδή που αγοράζαμε πολλά γλυκά και τα περισσότερα τα πετάγαμε, ας επιλέγουμε λιγότερα και καλά. Θα ξοδεύουμε τα ίδια χρήματα, θα απολαμβάνουμε περισσότερο και θα κάνουμε καλό στην υγεία μας (αφού ένα γλυκό με ποιοτικά, πρωτογενή υλικά είναι σαφώς πιο υγιεινό από ένα που φτιάχνεται με βιομηχανικά μείγματα). Ας επιστρέψουμε λιγάκι στην ποιότητα γιατί έχει παραγίνει το κακό με τα ψεύτικα.
manosr
03.01.2012 | 14:50
Εχεις δίκιο, είναι δράμα. Και το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά εστιατόρια πια (και φούρνους και ταχυφαγεία....). Πάντως η αλήθεια είναι οτι οταν βαζεις τα κορυφαία υλικά οι τιμες πλέον ειναι απαγορευτικές για τον πολύ κόσμο....
Christiana
03.01.2012 | 14:40
Aριστείδη το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο είναι στη γειτονιά μου και περνάω καθημερινά· είναι μόνιμα άδειο!Θυμάμαι, ένα βράδι -πριν 2 χρόνια- πήγα να πάρω γλυκά για το σπίτι και πετάχτηκαν ύστερα από μερικές κουταλιές. Ήταν επιεικώς απαράδεκτα και πανάκριβα. Έκτοτε αποφάσισα πως αν δεν θέλω να απομακρυνθώ από το σπίτι, θα βρίσκω τη λύση στο περίπτερο. Σοκολάτα._