Ζαχαρόπαστα η μαγική

Κείμενο- Χρύσα Δ

Παπουτσάκια από ζαχαρόπατα -Στέλιος Παρλιάρος

 

Η ζαχαρόπαστα είναι ένα νόστιμο αρωματικό γλάσο με το οποίο καλύπτουμε τούρτες μπισκότα κέικ .Επίσης  φτιάχνουμε διάφορα σχέδια για να στολίσουμε την τούρτα μας(λουλούδια ζωάκια και πολλά άλλα).Με την ζαχαρόπαστα ''ξυπνάει'' η καλλιτεχνική μας φύση.

 

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

 

-Υπάρχει έτοιμη στα καταστήματαυ με πρώτες ύλες μπορούμε όμως να φτιάξουμε και εμείς.

 

-Καλύτερα να την ανοίξετε με πλάστη από σιλικόνη

 

-Αν δεν  είναι ελαστική  ή εάν έχει στεγνώσει αλείψτε τα χέρια σας ή τον πάγκο με λίγο βούτυρο

 

-Όταν την χρησιμοποιούμε για επικάλυψη βάζουμε πρώτα πάνω στην τούρτα σαντιγί ή βουτυρόκρεμα(καλύτερα) και από πάνω την ζαχαρόπαστα.Μπορούμε να βάλουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για λίγο να σφίξει η βουτυρόκρεμα πρώτα.Αν τη βάλουμε στην κατάψυξη θα πρέπει να την αφήσουμε να ξεπαγώσει καλά και μετά να βάλουμε την ζαχαρόπαστα γιατί θα χαλάσει η υφή της.

 

-Για την ζαχαρόπαστα θα χρειαστούμε- γλυκόζη-την βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ

 

-Γλυκερίνη βρώσιμη από τα φαρμακεία-βοηθάει στο να γίνει η ζαχαρόπαστα μαλακή να ανοίγει εύκολα και να μη σκληρήνει πολύ όταν την κρατήσουμε για μέρες.Υπάρχουν όμως κ συνταγές χωρίς γλυκερίνη.

 

-Μπορούμε να την χρωματίσουμε με χρώματα  ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας το υγρό χρώμα θα αλλάξει την υφή της.Βάζουμε τα χρώματα καθώς ζυμώνουμε την ζαχαρόπαστα.

 

-Αν δεν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε άμεσα την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη καλά γιατί αν μείνει έξω σκληραίνει,διατηρείται εκτός ψυγείου για 1-2 μέρες περίπου.

Στο ψυγείο 1 μήνα όταν τη βγάζουμε για να την χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

-Όταν έχουμε τελειώσει την τούρτα μας με την ζαχαρόπαστα την τοποθετούμε  στο ψυγείο μέσα σε ένα κουτί ή σκεπασμένη με μια μεμβράνη για να μην πάρει υγρασία και χαλάσει η υφή της.

 

-Τα διακοσμητικά του γλυκού σας μπορείτε να τα φτιάξετε πριν και να τα βάλετε σε ένα κουτί εκτός ψυγείου  μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.Αν τα αφήσετε εξώ εκτεθειμένα δεν πειράζει θα σκληρήνουν περισσότερο.

 

-Αν σας κολλάει στα χέρια θα βάλετε περισσότερη ζάχαρη

 

-Για να γίνει ωραία και λεία η ζαχαρόπαστα πάνω στην τούρτα θα πρέπει πρώτα να στρώσουμε καλά και ομοιόμορφα την βουτυρόκρεμα να την βάλουμε στο ψυγείο να σφίξει(την τούρτα με την βουτυρόκρεμα από πάνω)  και τέλος θα την καλύψουμε με την ζαχαρόπαστα.

 

Καλές δημιουργίες!

 

 

 

Συνταγή

 

1 κιλό άχνη

5 κουταλάκια ζελατίνη (2 φακελάκια των 10 γρ.)

1 κουταλιά γλυκερίνη Wilton

1/2 κούπα γλυκόζη

1/4 κούπας νερό

3 βανίλιες ή άλλο άρωμα της αρεσκείας σας

 

1) Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις λιώσει η γλυκόζη ρίχνουμε τη γλυκερίνη και το άρωμα και κατεβάζουμε απο τη φωτιά.

 

2) Σε ένα μπολ έχουμε βάλει την άχνη κάνοντας μία λακκούβα στη μέση.

 

3) Εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα στην αρχή γιατί καίει. Έπειτα, βάζουμε και τα χεράκια μας και ζυμώνουμε.

 

4) Ζυμώνουμε αρκετά. Στο πλάι έχουμε πάντα λίγη επιπλέον άχνη ζάχαρη σε περίπτωση που κολλάει για να προσθέτουμε.

 

5) Η ζαχαρόπαστα είναι έτοιμη. Την βάζουμε στο πάγκο , πάντα όμως από κάτω έχουμε άχνη για να μην κολλάει.

 

6) Ζυμώνουμε και πάλι και κάνουμε μία μπάλα την πάστα .

 

7) Βάζουμε την ζαχαρόπαστα σε μία σακούλα ή μεμβράνη και την σφίγγουμε καλά για να μην στεγνώσει.

 

Προϊόντα ζαχαρόπαστας θα βρείτε

 

-Στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ευριπίδου 38 στον Κάτο τηλ.210 3227 725 -Και στον Αλιμπράντη {Sugar World } στον Αλιμο τηλ. 210 9634 671

(0) Σχολιάστε
(13) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ