Ανάποδο Κέικ με Λεμόνι

(ΓΙΑ 12 ΜΕΡΙΔΕΣ)

 

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 λεμόνια ακέρωτα κατά προτίμηση βιολογικά 300γρ.ζάχαρη 150γρ.νερό 65γρ.βούτυρο αγελάδος +λίγο ακόμη για το ταψί

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

4 λεμόνια ακέρωτα,κατά προτίμηση βιολογικά 280γρ.βούτυρο αγελάδος 280γρ.ζάχαρη 2 αυγά μεσαίου μεγέθους,κατά προτίμηση βιολογικά 240γρ.γάλα φρέσκο,πλήρες 280γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις 280γρ.αμύγδαλα λευκά,ανάλατα,αλεσμένα στο μούλτι ώσπου να γίνουν σκόνη ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΙΡΟΠΙ Πλένουμε και κόβουμε τα λεμόνια σε φέτες.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη,το νερό και τα λεμόνια.Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά,κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα λεμόνια με την τρυπητή κουτάλα(τα πετάμε). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι το βούτυρο και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.Αδειάζουμε το σιρόπι σε ένα βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 24εκ.και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

ΚΕΙΚ Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό στη φωτιά.Πλένουμε και κόβουμε τα λεμόνια σε ψιλές φέτες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια,ρίχνουμε τις φετούλες στο βραστό νερό για 1 λεπτό.Τις στραγγίζουμε,αλλάζουμε το νερό και τις ξαναβάζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.Τις στραγγίζουμε ξανά και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.Στη συνέχεια τις απλώνουμε πάνω από το παγωμένο σιρόπι,στο ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθ. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ,με το σύρμα,το βούτυρο και τη ζάχαρη έως ότου το μείγμα αφρατέψει.Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και λίγο από το γάλα,συνεχίζοντας το χτύπημα,σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής,ενσωματώνοντας το αλεύρι,την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα λεμονιού στο τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα.Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί πάνω από τις φέτες λςμονιού  και ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο για 40 λεπτά.Το αφήνουμε να ρυώσει για 10 λεπτά περίπου πρωτού ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα

(0) Σχολιάστε
(24) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ