Τραγανή πράσινη σαλάτα με φασολάκια

Μου αρέσει πολύ η στήλη του chef Yotam Ottolenghi στην Τelegraph. Αποκλειστικά με χορτοφαγικά υλικά πετυχαίνει άψογους γευστικούς συνδυασμούς και ιδιαίτερες γεύσεις. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω παραλλάξει λίγο. Λίγο από 'δω, λίγο από 'κει... την έφερα στα ελληνικά δεδομένα!

 

Για 2 άτομα ως κυρίως - Για 4 άτομα ως συνοδευτικό

 

 

Υλικά:

250 γρ. φασολάκια πλατιά*

250 γρ. αμπελοφάσουλα*

250 γρ. αρακά*

2 κουτ. σουπ. κόλιανδρο ξερό σκόνη

1 κουτ. γλ. σπόρους μουστάρδας

4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

1 κουτ. γλ. μαύρο σουσάμι

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά φλωρίνης, καθαρισμένη από τα σπόρια και ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 κουτ. γλ. ξύσμα από λεμόνι ακέρωτο τα φύλλα από ένα κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης (ο yotam λέει εστραγκόν αλλά ο μανάβης της γειτονιάς δεν έχει)

 

*κατεψυγμένα -ποιος έχει χρόνο τη σήμερον ημέρα να καθαρίζει φασολάκια;-

 

Διαδικασία: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετούμε τα φασολάκια, τα αμπελοφάσουλα και τον αρακά. Συμπληρώνουμε με νερό ώσπου να καλυφθούν και βράζουμε για 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μετά το πέρας του χρόνου τα περνάμε από κρύο νερό για να μην χάσουν το χρώμα τους και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν-υπολογίστε μισή ώρα. Όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Λίγο πριν φάμε το φαγητό ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι τον κόλιανδρο με τους σπόρους της μουστάρδας. Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν τα βγάζουμε γρήγορα γρήγορα και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού και την φρέσκια ρίγανη. Περιχύνουμε τα φασολάκια και ανακατεύουμε απαλά. Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και σερβίρουμε.

 

Η σαλάτα ταιριάζει άψογα με παραδοσιακό γιαούρτι και χωριάτικο ψωμί. Αν πάλι δεν σας αρέσουν τα "διαίτης" προσθέστε φέτα και στο πλάι παϊδάκια στα κάρβουνα. Το λέει και ο Yotam εδώ.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ