Πανετόνε

www.petros-syrigos.com

 

Υλικά

           

75 ml μπράντυ

175 γραμ. σταφίδες

550-620 γραμ. αλεύρι

175 γραμ. βούτυρο

1κ.τ.γ αλάτι

65 γραμ. ζάχαρη

3 γραμ. αλάτι

½ κ.τ.γ εκχύλισμα βανίλιας

11 γραμ. ξηρή μαγιά

1 λεμόνι ξυσμα

1 πορτοκάλι ξύσμα

2 αυγά

2 κρόκους αυγών

175 ml γάλα

175 γραμ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκάλι ψιλοκομμένη

Μέλι, ζάχαρη άχνη για διακόσμηση, κρυστάλους ζάχαρης

 

Εκτέλεση

 

Λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ 17εκ. Σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί  το οποίο θα προεξέχει 12εκ. από το χείλος. Βάλτε σε ένα μπολ το μπράντυ και τις σταφίδες και αφήστε τις να μουλιάσουν για 2-4 ώρες.

            Κοσκινίστε το αλεύρι μέσα στο μπολ και προσθέστε το βούτυρο και το αλάτι, προσαρμόστε τον γάντζο  και αναμείξτε τα υλικά στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγιά, τις  φλούδες, τα αυγά και το γάλα και αναμείξτε στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Συνεχίστε να ζυμώνετε στην ταχύτητα 2 για 2 λεπτά.

            Αφαιρέστε το μπολ. Σκεπάστε το με μια διάφανη μεμβράνη ελαφρώς λαδωμένη και αφήστε το για 2-4 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στραγγίξτε τις σταφίδες.

            Βάλτε ξανά τον γάτζο και ζυμώστε στην ταχύτητα 2 για 1 λεπτό. Προσθέστε τα φρούτα και ζυμώστε στην ταχύτητα 2 για 2 ακόμα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάλτε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάξτε μια μπάλα που να χωράει στο ταψάκι. Χαράξτε βαθιά έναν σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης και αφήστε την μέχρι να φουσκώσει και να φτάσει 2,5εκ πάνω από τα ταψάκι.

                        Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε το ψωμί για 15 λεπτά. Μειώστε την θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για ακόμα 40 λεπτά. Αφήστε το ταψάκι να κρυώσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βγάλτε το από το ταψάκι και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Απλώστε το μέλι και διασκορπίστε τους κρυστάλλους ζάχαρης. Πασπαλίστε με πολύ ζάχαρη άχνη.

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ