Κλασσικό Αμερικάνικο burger

www.petros-syrigos.com

Η συνταγή του burger είναι απλή! Είναι όμως πολύ δύσκολο να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί η υπόθεση ενέχει πολλούς κινδύνους! Μάθε εδώ όλα όσα πρέπει να έχει κατά νου πριν ανασηκώσεις τα μανίκια.

Για το µπιφτέκι απαιτείται µοσχαρίσιος κιµάς από ένα καλό κοµµάτι µε µέτριο λίπος, όπως είναι το κιλότο, µία φορά περασµένος από τη µηχανή.  Δε χρειάζεται άλλο υλικό.

Υλικά

Για το burger

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς απο κιλότο μια φορά περασμένος

Αλάτι

Πιπέρι

2 ασπράδια αυγού

 

Για τη σως

75γρ βούτυρο

2 λεπτοκομμένα σε φέτες κρεμμύδια

100γρ πιπεριές κέρατα

275γρ ζάχαρη

225γρ μηλόξιδο

1 μεγάλο καρότο σε κυβάκια

1κ.τ.γ. μαραθόσπορο

1κ.τ.γ. σιναπόσπορο

½ κ.τ.γ αλάτι

 

4 ψωμί για burger

5-6 τρυφερά φύλλα μαρουλιού

1 ντομάτα σε φέτες

4 φέτες τυρί cheddar

8 φέτες μπέικον

1 κιλό πατάτες(τύπου Νάξου,λευκή σάρκα)

 

Εκτέλεση

Για τη σώς:Λιώστε τα 2/3 του βούτυρου σε ενα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.Προσθέστε τα μισά κρεμμύδια,αλατίστε και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.Κόψτε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες(αφαιρέστε τους σπόρους).Προσθέστε στο τηγάνι τη ζάχαρη και το μηλόξιδο και ανεβάστε τη θερμοκρασία.Ανακατεύετε συνεχώς και προσθέστε τα υπόλοιπα κρεμμύδια,το καρότο,το μαραθόσπορο και το σιναπόσπορο.Σιγοβράστε για 20 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει σαν σιρόπι και προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο.Βγάζετε τη σώς απ΄τη φωτιά και μπορείτε να σερβίρετε,την υπόλοιπη την φυλάσετε σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο.

Για τις πατάτες

Οι καλύτερες πατάτες για τηγάνισμα δεν πρέπει να ειναι πολύ φρέσκιες(να έχουν χάσει μέρος της υγρασίας τους)και το εσωτερικό τους να ειναι λευκό(π.χ Νάξου)

Αφού τις καθαρίσετε και τις ξεπλύνετε,κόψτε τις σε ροδέλες και μετά σε μπαστουνάκια.Για να φύγει το άμυλο βάλτε τις κάτω απο τρεχούμενο νερό.Σε ενα βαθύ τηγάνι βάζετε ηλιέλαιο και με τη βοήθεια ενός θερμόμετρου φτάνετε το λάδι στους 150 βαθμούς.Ρίχνετε τις πατάτες για 7 λεπτά περίπου(ειναι έτοιμες όταν τις πιέσεις και ειναι μαλακές).Τις βγάζετε και τις απλώνετε σε ενα ταψί με απορροφητικό χαρτί,ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 190 και ξαναρίχνετε τις πατάτες για 1-2 λεπτά και τέλος τις βγάζετε και προσθέτετε αλάτι.

 

Για τον κιμά

Ο κιμάς πρέπει να ειναι πάντα σκέτος,δεν φτιάχνετε μπιφτέκι στη συγκεκριμένη περίπτωση.Συνεπώς στον ενα κιλό κιμά βάζετε αλάτι,πιπέρι και τα ασπράδια αυγού.

 

Για την συναρμολόγηση:

Περνάτε ελάχιστα απ΄το τηγάνι το μπέικον,κόβετε σε φέτες τη ντομάτα και διαλέγετε τρυφερά κομμάτια μαρουλιού.Ψήνετε τα μπιφτέκια στους 200 βαθμούς στον φούρνο για 15 λεπτά,ζεστένετε τα ψωμάκια που έχετε κόψει στη μέση στον φούρνο και στη συνέχεια φτιάχνετε το πάζλ όπως επιθυμείτε!!!

 

 

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ