Μπούτι αρνί γεμιστό με κάστανα,δαμάσκηνα και μήλα

Μπούτι αρνί γεμιστό με κάστανο,δαμάσκηνα και μήλα

 

Υλικα

2 μπουτάκια από αρνί, περίπου 2 κιλά το καθένα

300γρ μοσχαρίσιος κιμάς,1 φορά περασμένος

1 μεγάλο κρεμμύδι

1φλ.κονιακ

1 πορτοκάλι χυμό

15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο

15 κάστανα βρασμένα και κομμένα στα δύο

2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα καρέ

½φλ καρυδόψυχα ψιλοκομμένη

1/2φλ κουκουνάρι καβουρδισμένο

1/2κουτ.ξύσμα πορτοκαλιού

2φλ κυβάκια απο μπαγιάτικο ψωμί

αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Για το συνοδευτικό

500γρ. κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη, σε κύβους

40γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, καθαρισμένα

100γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα

40γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο

πιπέρι

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση

Για τη γέμιση : Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6΄-7΄ στους 200ºC, να ροδίσουν.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄-5΄. Σβήνουμε με το κονιάκ.Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να γλασάρει η γέμιση. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Γεμίζετε το μπουτάκι με τη γέμιση. Δένετε τα μπουτάκια με σπάγκο κουζίνας -όπως κάνετε σ’ ένα ψητό ρολό- βάζοντας ανάμεσα στον σπάγκο και το κρέας από ένα κλαδάκι δεντρολίβανο. Αλατοπιπερώνετε.

Σε κατσαρόλα και πάνω σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε λίγο λάδι και ροδίζετε τα μπουτάκια απ’ όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε ταψί μαζί με τα υγρά της κατσαρόλας και τα βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για 10 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα.

 

Για το συνοδευτικό

 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Χοντροκόβετε τα φιστίκια και τα κάστανα και τα ανακατεύετε,ψήνετε για 10 λεπτά!

Κόβετε την κολοκύθα σε κύβους. Την ανακατεύετε με τα φιστίκια, το βούτυρο και τα κάστανα. Τα τοποθετείτε στο ταψί μαζί με το κρέας και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα, περιχύνοντάς τα κάθε τόσο με τα υγρά του ταψιού.

Tags #psyrigos
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ