ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ?ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ????

Προζύμι – Βασική Ζύμη – Ζύμωμα

 

Πώς θα φτιάξετε προζύμι

Το προζύμι γίνεται μόνο με αλεύρι και νερό. Βάλτε μία χούφτα αλεύρι -150 γρ.- μέσα σε μια λεκανίτσα με λίγο χλιαρό νερό και κάντε ένα απαλό ζυμάρι, που θα το αλείψετε με λάδι, θα το σκεπάσετε και θα το αφήσετε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα. Την επόμενη μέρα προσθέτετε περίπου μισό ποτήρι αλεύρι και το ανάλογο νεράκι. Το μαλάζετε πάλι, το σκεπάζετε, το αφήνετε και την τρίτη μέρα κάνετε πάλι το ίδιο. Την τέταρτη μέρα το προζύμι θα έχει πια φουσκώσει και θα είναι γεμάτο τρυπίτσες. Αν όχι, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία. Στη συνέχεια θα αφήσετε το προζύμι να ωριμάσει, «θα ανέβει, θα πέσει, εμείς όμως δεν το πειράζουμε πια, παρά το αφήνουμε σκεπασμένο με μια μεμβράνη στα ζεστά. Μετά από 3-4 ημέρες είναι έτοιμο για ζύμωμα».

Αφού ζυμώσετε ψωμί, χωρίστε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος πορτοκαλιού και βάλ­τε το σε ένα λαδωμένο τάπερ. Αυτό το προζύμι διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 μήνες. Πριν το χρησιμοποιήσετε, όμως, πρέπει να μείνει μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

 

Η βασική ζύμη

Για ένα κιλό αλεύρι θα χρειαστείτε δύο κουταλάκια γεμάτα αλάτι, χλιαρό νερό -όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική- και ένα κομμάτι προζύμι ή ένα φακελάκι (7 γρ.) στεγνή μαγιά ή 30 γρ. νωπή μαγιά που θα βρείτε στο φούρνο. Εκτός από το προζύμι και τη μαγιά, το ψωμί μπορεί να φουσκώσει και με το λουλούδι του λυκίσκου, που τα ξεραίνουν και το βράζουν. Το ζουμί του ζυμώνεται με αλεύρι και γίνεται τραχανάς, που τον μουλιάζουν στη συνέχεια και τον χρησιμοποιούν για προζύμι. Άζυμο είναι το ψωμί που γίνεται χωρίς κανένα διογκωτικό. Έτσι παρασκευαζόταν παλιότερα η λαγάνα της Καθαρός Δευτέρας.

Το ζύμωμα

Η παρασκευή ψωμιού με προζύμι γίνεται σε δύο φάσεις που χρονικά πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον δώδεκα ώρες. Αν έχετε π.χ. να ζυμώσετε ενάμισι κιλό αλεύρι,

χωρίστε το μισό κιλό και ζυμώστε το με το προζύμι, που έχετε εν τω μεταξύ λιώσει με λίγο νεράκι για να ενσωματωθεί πιο εύκολο με το αλεύρι. Αυτό το ζυμάρι είναι το ανάπιασμα του προζυμιού. Σκεπάστε το και αφήστε το 12 ώρες τουλάχιστον για να φουσκώσει. Στη συνέχεια βάλτε αυτήν τη ζύμη μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι, προσθέστε το αλάτι και ό,τι άλλο θέλετε και ζυμώστε το τελικό ψωμί. Πλάστε φραντζόλες και καρβελάκια και βάλτε τα σε λαδωμένα ταψάκια ή φόρμες. Αφήστε το σε ζεστό μέρος να ανέβουν, αλείψτε τα με χτυπημένο ασπράδι, γάλα ή νερό και ψήστε τα στους 175-180 βαθμούς. Τα ψωμιά είναι έτοιμα όταν τα χτυπάτε από κάτω και κάνουν κούφιο ήχο.

Τα μείγματα

Πα να φτιάξετε ένα ενδιαφέρον μείγμα για ψωμί, μπορείτε να ανακατέψετε αλεύρι από σιτάρι με όποιο άλλο αλεύρι σάς αρέσει και στην αναλογία που θέλετε. Αντί για αλεύρι, μπορείτε να προσθέσετε νιφάδες δημητριακών - ανακατέψτε π.χ. ένα κιλό σταρένιο αλεύρι με ένα φλιτζάνι (180-200 γρ.) νιφάδες βρόμης ή κριθαριού. Η γεύση του θα είναι τελείως διαφορετική απ' ό,τι αν είχε την αντίστοιχη ποσότητα αλευριού βρόμης, «θα βάλετε τις νιφάδες από την αρχή μαζί με το αλεύρι, οπότε με την προσθήκη του νερού και το ζύμωμα τραβάνε και αφομοιώνονται

στη ζύμη. Μπορείτε όμως και να τις μουλιάσετε.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ