Ριζότο με μανιτάρια

Μιά συνταγή για χυλωμένο αρωματικό μανιταροριζότο. Αφιερωμένο στη Νάντια που το ζήτησε.

Υλικά

250 γρ. μανιτάρια φρέσκα τύπου champinion

50 γρ. μανιτάρια porcini αποξηρεμένα μουσκεμένα σε ένα φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό

1 σφηνάκι κονιάκ

1  ποτήρι ρύζι αρμπόριο

2 ποτήρια ζωμός κότας

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

4 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα τύπου filadelpheia

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι- πιπέρι

λάδι

 

Εκτέλεση

 

    Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό για 1 ώρα και μετά τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί από τα χώματα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, ίσα να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε για λίγο ώστε να χρυσίσει και ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια, συνεχίζοντας για λίγο το ανακάτεμα ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κονιάκ και περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλο, το θυμάρι,  αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε την εστία στο μισό.  Προσθέτουμε τα αποξηραμμένα μανιτάρια και τον ζωμό τους αφού τον σουρώσουμε και συνεχίζουμε σταδιακά να προσθέτουμε το ζωμό κοτάς λίγο λίγο στο ριζώτο μέχρι να τον απορροφήσει όλο. Μόλις απορροφήσει το ζωμό και αφού έχει μαγειρευτεί το ρύζι αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τέλος την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Σερβίρεται ζεστό σε βαθιά πιάτα.

    Συνδυάζεται ιδανικά με το μοσχαράκι ρόλο με σάλτσα κονιάκ. Την συνταγή θα βρείτε στο blog love for food με ημερομηνία ανάρτησης 31-5-2012. Enjoy it!!!!

Υ.Γ. Τα φρέσκα μανιτάρια καλό είναι να μην τα πλένουμα αλλά να τα καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί γιατί έχουν την τάση να απορροφούν τα υγρά και να χάνουν την νοστιμιά τους.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ