Χουνκιάρ Μπεγιεντί....

Το απόλυτο φαγητό...Ύμνος στη μελιτζάνα...Απλά ερωτικό...

Υλικά

Για το μοσχάρι

1 κιλό μοσχάρι για κοκκινιστό π.χ. σπάλα κομμένο σε κύβους των 3 εκατοστών

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 κουτί ντοματάκια

2 κουταλιές της σούπας πελτέ

250 ml ζεστο ζωμό κότας

1 κουταλάκι κοφτό θυμάρι

1 ξυλαράκι κανέλας

3 καρφάκια γαρύφαλλο

1 φύλο δάφνης

ψιλοκκομένο μαΐντανό από 5 κλαράκια

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

αλάτι- πιπέρι

 

Για τον πουρέ μελιτζάνας

3 μελιτζάνες φλάσκες

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 ποτήρι γάλα

1 φλυτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη

μοσχοκάρυδο

αλάτι -πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για το μοσχάρι

    Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μία φαρδιά κασταρόλα και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να χρυσαφίσει. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ και τον ζωμό κότας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και την ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μισό και σιγομαγειρεύουμε για μιάμιση με δύο ώρες μέχρι να μείνει μία πηχτή σκούρα σάλτσα. προσέχουμε να μην σωθούν τα υγρά και αν χρειαστεί κατά την διάρκεια προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας ακόμη. Εάν διαθέτουμε χύτρα μόλις πάρει βράση το φαγητό, κλείονουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά απ' όταν σηκωθεί η βαλβίδα.

Για τον πουρε μελιτζάνας

Ψήνουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες με τα κοτσάνια και την φλούδα στο γκρίλ στους 200 ο C μέχρι να μαλακώσουν γυρίζωντάς τες σταδιακά για 40 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσουν καλά και μετά τις ανοίγουμε και πέρνουμε την ψίχα τους χωρίς την φλούδα και τα σπόρια. Πολτοποιούμε την ψίχα στο μπλέντερ και την κρατάμε για την συνέχεια. ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και νμόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύριο ανακατεύοντας καλά για να μην σβολιάσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε μιά πηχτή μπεσαμέλ. αλατοπιπερώνουμε, προσθέτομε το μπαχάρι ακι το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον πολτό της μελιτζάνας.

Για το σερβίρισμα, απλώνουμε τον πουρέ της μελιτζάνας σε μία πιατέλα και από πάνω αδειάζουμε το κρέας. Το ίδιο κάνουμε και αν σερβίρουμε το φαγητό σε ατομικά πιάτα.

Υ.Γ. Το φαγητό αυτό γίνεται παραδοσιακά με αρνάκι οπότε εάν σας αρέσει το αρνί διαλέξτε ένα μαλακό κομμάτι και βούρ!!!Καλοφάγωτο

 

 

(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ