Λαχταριστό κουνέλι στον φούρνο με μανιτάρια, μέλι και μπύρα

Επισήμως και με την βούλα περάσαμε τους πυλώνες του κρύου. Από δω και πέρα μόνο παγωνιές και αέρηδες και φουσκοθαλασσιές (αν μένετε σε νησί καλή σας τύχη). Και επειδή αυτή η παγερή ατμόσφαιρα γεννά πολλές αφορμές για γκρίνια και κακή διάθεση, να σας υπενθυμίσω πως είναι  και η τέλεια αφορμή για να κηρύξουμε την έναρξη της εποχής των μαγειρευτών φαγητών φούρνου. Είναι πεντανόστιμα, μετατρέπουν την κουζίνα σας σε μια ζεστή μικρή φωλίτσα υπέροχων αρωμάτων και το πρόσωπό σας σε έναν σωρό χαράς και ευδαιμονίας.  Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια από τις αγαπημένες μου, καθώς  πυροδοτεί μόνο χαρούμενες οικογενειακές αναμνήσεις γύρω από τραπέζια με πιάτα να αλλάζουν γοργά χέρια και με πεντανόστιμα φαγητά να εξαφανίζονται από συγγενικά πρόσωπα (πριν καν δοκιμάσω καμιά φορά).

Στην υγειά των φαγητών που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους λοιπόν. Ελπίζω αυτή η συνταγή να γίνει μια τέτοια και για σας. “τσιν-τσιν”

 

Υλικά (για 3-4 πιάτα):

1 κουνέλι σε κομμάτια 1 κουτάκι μπύρας 2 κούπες αλεύρι 1 κουταλιά της σούπας μέλι 400γρ. μανιτάρια 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι για συνοδευτικο: 1 κιλό πατάτες


Διαδικασία:

1. Κόψτε το κουνέλι σε μεσαία κομμάτια και πλύντε το με τρεχούμενο νερό. Τοποθετείστε τα πλυμένα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στεγνώσουν καλά. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό, μιας και θα τηγανίσουμε το κρέας και η παραμικρή υγρασία θα προκαλέσει πολύ δυσάρεστο πιτσίλιμα καυτού λαδιού. 

2. Σε δυνατή φωτιά (αν έχετε κουζίνα γκαζιού δουλέψτε εκεί)  γεμίστε ένα τηγάνι με ένα δάχτυλο ελαιόλαδο, και όταν κάψει προσθέστε τα αλευρωμένα κομμάτια κουνελιού. Ο σκοπός δεν είναι να μαγειρευτεί το κρέας στο τηγάνι (θυμάστε το κομμάτι του φούρνου;), αρα τηγανίστε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει παίρνοντας ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Εναποθέστε κάθε έτοιμο κομμάτι σε ένα πιάτο με ένα κομμάτι χαρτί για να απομακρυνθούν τα περιττά λάδια.

3. Σε ελαιόλαδο πάλι σοτάρετε τα μανιτάρια. Όταν μαλακώσουν (αλλά πριν αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους) προσθέστε ένα κουτάκι μπύρας και διαλύστε το κουταλάκι του μελιού μέσα σε αυτήν. Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ της μπύρας και έπειτα σε μια πυρέξ γάστρα με καπάκι (η οτιδήποτε σκεύος φούρνου με καπάκι) προσθέστε τα κομμάτια του κουνελιού και περιλούστε με την σάλτσα. Προσοχή το σκεύος που θα διαλέξετε να έχει μικρό πάτο ώστε όλα τα κομμάτια να καλύπτονται ή να είναι βουτηγμένα στην σάλτσα

4. Βάλτε ένα κλαράκι δεντρολίβανου μέσα στην γάστρα, κλείστε το καπάκι και βάλτε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 230C για 20 λεπτά και μετά χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 180C για άλλα 50-70 λεπτά.

5. Όσο το κρέας ετοιμάζετε μπορείτε να ετοιμάσετε το συνοδευτικό του. Το κουνέλι αυτής της συνταγής πηγαίνει τέλεια με βραστές πατάτες με τη φλούδα. Μπορείτε για έξτρα γεύση να τις βράσετε, να τις κόψετε σε κομμάτια και με πασπαλισμένες με γλυκιά πάπρικα και να τις βάλετε και αυτές στον φούρνο για να κάνουν κρούστα. 

Αυτή η συνταγή ανακηρύσσει το κουνέλι ίσως το νοστιμότερο κρέας που έφαγα ποτέ και που θα φάτε και εσείς. Πολλοί παραπονιούνται πως το κουνέλι τους μυρίζει, αλλά με αυτή την συνταγή νομίζω θα αλλάξουν (αλλά και εσείς το ίδιο) γνώμη. Φροντίστε μόνο να προμηθευτείτε ζώο καλής ποιότητας. Καλή σας όρεξη.

 

(Αυτή η συνταγή αρχικά δημοσιεύτηκε στο In Whirl of Inspiration)

 

Κρύο, καιρός για δύο: εσείς και αυτή η πεντανοστιμη συνταγή για σούπα σολωμού με πράσινα λαχανικά ή εσείς και κρατσανιστά λαχανάκια Βρυξελλών και κοτόπουλο με σως κρασιού και λιωμένου τυριού;

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ