Γρήγορα και εύκολα παστά: σαρδέλα και γαύρος για δίσκο ουζομεζέδων

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί είναι τόσο καθιερωμένα τα θαλασσινά στους ουζο- τριπουρο- μεζέδες; Ο λόγος είναι πως η αλμύρα των παστών ή και μη θαλασσινών μπλοκάρει την γεύση του πικρού (ποτού) στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Έτσι ο εγκέφαλός σας λαμβάνει ισχυρότερα σήματα αλμυρής γεύσης, η οποία είναι σαφώς πιο ευχάριστη από την πικρή. Με τον καιρό λοιπόν το ούζο και τα θαλασσινά είθισται να σερβίρονται πλάι-πλάι στο τραπέζι και να κάνουν τα πιρούνια να χορεύουν στον ρυθμό της ουζοσυζήτησης.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχετε μουσαφιραίους και θα βγάλετε ούζο και μεζέ, σερβίρετε μαζί και παστό γαύρο ή σαρδέλα. Που εσείς οι ίδιοι θα έχετε φτιάξει εύκολα και γρήγορα (η σαρδέλα χρειάζεται 4 ώρες για να είναι έτοιμη για βρωση!).

 

Για τον γαύρο: Αφαιρείτε το κόκκαλο και το κεφάλι , όπως σας έδειξα εδώ, και τον ανοίγετε σαν...πατάκι. Σε ένα τρυπητό με ένα πιάτο (για να στραγγίζουν να υγρά του ψαριού) από κάτω αραδιάζετε μια στρώση χοντρό αλάτι, έπειτα μια στρώση γαύρο και ούτω καθεξής μέχρι να καλυφθούν όλα τα φιλέτα. Τα αφήνετε έτσι για 2 ώρες. Έπειτα τα βγάζετε από το αλάτι, τα ξεπλένετε και τα βάζετε σε ένα μπολ με λευκό ξύδι (καλής ποιότητας) για άλλες 2 ώρες. Αφού περάσουν και αυτές, ξεπλένετε τα ψάρια, τα στραγγίζετε καλά σε χαρτί κουζίνας και τα αραδιάζετε σε ένα γυάλινο μπολ με μπαχαρικά της επιλογής σας καλύπτοντάς τα με ελαιόλαδο. Σε αυτήν την κατάσταση μπορείτε να διατηρείτε τον γαύρο στο ψυγείο σχεδόν επ' άπειρον.  Κάθε φορά που θέλετε να φάτε παστό ψαράκι το βγάζετε από το λάδι και -τσουπ!- έτοιμο στο τραπέζι σας.

 

Για την σαρδέλα: Η σαρδέλα επειδή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο αλάτι. Τις σαρδέλες τις αποκεφαλίζετε και καθαρίζετε τα εντόσθιά τους χωρίς να βγάλετε την σπονδυλική στήλη. Σε ένα τρυπητό (για αποστράγγιση) αραδιάζετε τις σαρδέλες ανάμεσα σε στρώσεις από χοντρό αλάτι μέχρι να καλυφθούν όλες. Τις αφήνετε έτσι για 4-5 μέρες και μετά το πέρας αυτών, τα ψάρια είναι έτοιμα προς βρώση. Για το σερβίρισμα βγάζετε όσα θέλετε από το τρυπητό, τα αφήνετε στο νερό για κανένα μισάωρο για να ξαλμυρίσουν και τα σερβίρετε με ελαιόλαδο, λευκό ξύδι, ρίγανη και ότι άλλο αρωματικό θέλετε. (Δύο παρατήρηση σε αυτό το σημείο: η σαρδέλες γίνονται ολοένα και πιο παστές όσο μένουν στο αλάτι , οπότε αν τις αφήσετε πολλές έξτρα μέρες μέσα σε αυτό πρέπει θα χρειαστεί να αυξήσετε και τον χρόνο ξαλμυρίσματος. Επίσης το αλάτι λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό άρα τα ψάρια δεν χρειάζεται να είναι στο ψυγείο όσο είναι καλυμμένα με αλάτι. )

 

Μπορείτε να συνοδέψετε τον ψαρομεζέ και το ούζο σας με χωριάτικη σαλάτα, ελιές, γλιστρίδες τουρσί, πιλάφι με κρητικά γιαχνερά, σουπιά με σπανάκι ή ότι άλλο τραβά η όρεξή σας.

 

Επίσης ορίστε ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον πως η υπεραλίευση των 4 μεγάλων (σολωμός, μπακαλιάρος, τόνος και γαρίδα) καταστρέφει τα οικοσυστήματα, ωθώντας σε αφανισμό τα ενδημικά ψάρια κάθε περιοχής. Προτιμείστε ψάρια της περιοχής σας, είναι πεντανόστιμα και φουλ σε ω3 λιπαρά (ναι ξέρω, στον δίσκο ψαρομεζέ μου έχω καπνιστό σολωμό. Με τσακώσατε.) Καλές ουζοκαταστάσεις και μην διστάσετε να μου πείτε ποιοί είναι οι δικοί σας αγαπημένοι ουζομεζέδες. xo

 

(Αυτή η συνταγή αρχικά δημοσιεύτηκε στο In Whirl of Inspiration)

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ