Η βινεγκρέτ ντομάτας

Στη σαλάτα, είτε πρόκειται για αγγούρι είτε για χόρτα, θέλω το κατιτίς μου. Μια κουταλιά μαγιονέζα σπιτική, λίγο γιαούρτι με μέλι και βαλσαμικό ξύδι ή ένα κουταλάκι γλυκιά μουστάρδα με λαδόξιδο.

 

Δυστυχώς, η σαλάτα της δίαιτας, στριμμένη και απαιτητική,  επιβάλλει μόνο ελαιόλαδο και ξύδι. Στη θέα της νιώθω σαν αγελάδα που μασουλάει χορταράκια στον αγρό. Σωτήρια λέμβος αποδείχθηκε η «σαλάτα με αλμυρίκια, γαύρο μαρινάτο και βινεγκρέτ ντομάτας» του Χριστόφορου Πέσκια. Ήτοι, ένα γεμάτο μπολ με χόρτα συνοδεία μιας ελαφρώς σκορδάτης σάλτσας από φρέσκια ντομάτας. Το ελαιόλαδο -εννοείται- μετρημένο: 1-2 κουταλιές ανά άτομο.

 

Θαρρώ πως το ξύδι και το σκόρδο ευθύνονται για τον ενθουσιασμό μου. Τι κι αν ο μπαμπάς επιμένει πως τα χόρτα «χρειάζονται μόνο λεμόνι και λίγο λαδάκι», εγώ λέω όχι και φτιάχνω βινεγκρέτ ντομάτας για όλα τα χόρτα που μου ετοιμάζει. Τη λάτρεψα!

Τώρα που η εποχή της ντομάτας απομακρύνεται, παρέα με το καλοκαίρι, θα την φτιάχνω με λιαστές ντομάτες. Ο συσκευασμένος χυμός ποτέ δε μου άρεσε.

 

Ξετρύπωσα αυτή τη συνταγή και θα τη δοκιμάσω την ερχόμενη Τρίτη (είναι μέρα λαϊκής αγοράς στη γειτονιά).

 

Για 1/2 κούπα βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας:

  • 3 λιαστές ντομάτες (μη διατηρημένες σε ελαιόλαδο)
  • 1 1/2 κουτ. ξύδι βαλσαμικό
  • 1 1/2 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Αχνίζουμε τις ντομάτες για 2΄-3΄ ή μέχρι να μαλακώσουν, σε ένα τηγανάκι με νερό, τόσο ώστε να τις καλύπτει. Τις στραγγίζουμε. Ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Εναλλακτικά, τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.

(0) Σχολιάστε
(2) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ