Ριζότο με πράσο και πιπεριές φλωρίνης

Διαβάζω το χαρτί της διατροφής: ριζότο, δηλαδή, 1 φλυτζάνι του ελληνικού καφέ ρύζι, λαχανικά της αρεσκείας σας + 1-2 κ.τ.σ ελαιόλαδο.

Απορία 1: Πέτυχα έστω και μια φορά σωστά το απλό ρύζι;

Απορία 2: Έχω φτιάξει ποτέ ριζότο;

Και στις δυο απορίες η απάντηση είναι όχι. Θα με ρωτήσεις γιατί το ζήτησα από τον αγαπητό διαιτολόγο. Θα σου πω ότι δοκίμασα ένα εξαίσιο πιπερόριζο, φτιαγμένο από τον Άγγελο και θέλησα να πειραματιστώ, εν μέσω δίαιτας.

 

Μιας και έφτιαχνα ριζότο για 1η φορά χρησιμοποίησα ως μπούσουλα για τη διαδικασία τη συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη "Ριζότο με αρακά, κατίκι και δυόσμο". (γαστρονόμος, τ.48, σελ.84)

 

Υλικά για να σκάσουν 2 και να φάνε φυσιολογικά 3 άτομα.

 

  • 2 φλυτζάνια του ελληνικού καφέ ρύζι αρμπόριο (για ριζότο)
  • 1 πράσο -το άσπρο μέρος, πλυμμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες-
  • 2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης -πλυμμένες, χωρίς το κοτσάνι και τα σπόρια-
  • 1 ξερό κρεμμύδι -καθαρισμένο, πλυμμένο και ψιλοκομμένο-
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα ποτήρια νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι καυτερό
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κουτ. γλυκού μείγμα γκάραμ μασάλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι

 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το πράσο, τις πιπεριές και το κρεμμύδι για 4'-5'. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε ζωηρά για 2'-3'. Σβήνουμε με ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να αρχίσει να βράζει σιγά-σιγά. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τα υγρά, προσθέτουμε το 2ο ποτήρι νερό ώστε να αρχίσει να μαλακώνει. Ανά διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν το ριζότο απορροφήσει τα υγρά, προσθέτουμε και το 3ο ποτήρι νερό. Πριν σωθεί το νερό προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, τον κουρκουμά, το γκάραμ μασάλα, το κύμινο και ανακατεύουμε. Η διαδικασία κρατάει περίπου 25'.

 

  • Συμβουλή: Το ριζότο είναι έτοιμο όταν χυλώσει και οι κόκκοι του έχουν μαλακώσει μεν αλλά «κρατάνε στο δόντι». Μπορεί μέχρι να χυλώσει το ρύζι να χρειαστεί να συμπληρώσουμε κι άλλο νερό.

 

  • Συνοδεύουμε με κατίκι Δομοκού και ντοματοσαλάτα.
(2) Σχολιάστε
(3) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
stavros
17.07.2011 | 20:13
εμάς πότε θα μας μαγειρέψεις;
angelos
16.07.2011 | 20:10
τυχερός ο 2ος (ή τελικά και 3ος) που έφαγε το ριζότο σου, κορίτσι...