Δώρα Χριστουγέννων

Έστω x = μαμά = μπαμπάς = φίλος/η = σύζυγος = συνάδελφος = άτομο-που-θες-να-πάρεις-δώρο.

 

Θες το δώρο να είναι όμορφο, γουστόζικο και πάνω απ' όλα να το ευχαριστηθεί ο αποδέκτης. Μπορείς να διαθέσεις έως και 55€.

 

Προσοχή! Μην ξεχάσεις πως ο βαθμός ωφέλειας από ένα δώρο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πριν αγοράσεις κάτι, σκέψου καλά τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του x.

 

Ιδού 6 προτάσεις:

 

  • Για τον x που πειραματίζεται στην κουζίνα και θέλει να καταγράφει τις δημιουργίες του,  τούτο το συνταγολόγιο Moleskine είναι ιδανικό. Χωρίζει τις συνταγές σε κατηγορίες (ορεκτικά, πρώτα, κυρίως, συνοδευτικά, επιδόρπια, κοκτέιλ), έχει πίνακα με την εποχικότητα των πρώτων υλών, καταγράφει τη θρεπτική αξία βασικών τροφίμων ενώ δίνει και πίνακα με μετατροπές από αγγλικό σε αμερικάνικο μετρικό σύστημα και αντίστροφα.

 

Δώρο 1: Recipe journal, Moleskine, στα 25€. Θα το βρεις σε βιβλιοπωλεία.

 

 

  • Για τον x που τρώει κάθε μέρα, ανελλιπώς, κουάκερ με γάλα και μέλι ή για τον x που είναι εργένης και του αρέσουν πολύ τα ζυμαρικά (ή οι σούπες) πάρε αυτό το μπολ. Θα τον κανακεύει με ένα φιλί όταν δεν είναι στις καλές του.

 

Δώρο 2: Μπολ από πορσελάνη, Tassen, στα 19,90€. Πλένεται στο πλυντήριο, μπαίνει και στο φούρνο μικροκυμάτων. Το βρήκα στο Shop Ermou 112A.

 

  • Για τον x που αγαπά το ουίσκι, πάρε ένα Ardbeg· το 10 το καλό. Κατάγεται από το νησί Isle της Σκοτίας. Είναι single malt και έχει άρωμα έντονα καπνιστό με γεύση από θάλασσα. Ανάμεσα στα πολλά βραβεία που έχει λάβει, το 2008 βραβεύθηκε στην Βίβλο του Ουίσκι ως το καλύτερο single malt της χρονιάς.

 

Δώρο 3: Single malt ουίσκι Ardbeg Ten, 10 ετών. Στο Cellier κοστίζει 45€. Το βρήκα και στον Ανθίδη.

 

  • Για την x που έχει μανία με το design σε κάθε λεπτομέρεια. Της αρέσουν τα παλιακά-ρετρό-vintage αλλά θέλει και τα μοντέρνα, γι' αυτό πάρε της αυτό το σιλικονένιο σεμεδάκι. Είναι το πιο ακριβό, ίσως σου φαίνεται περιττό έξοδο, αλλά μάλλον θα της αρέσει για την τσαχπινιά του. Θα το ρισκάρεις;

 

Δώρο 4: Σουπλά από σιλικόνη, Holy Granmats, 55x35cm, στα 54€. Αντέχει σε θερμοκρασίες εως και 250ºC. Κυκλοφορεί σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Θα το βρεις στο Dezaar και στο Οίκος.

 

  • Μόλις ξεκίνησε να μαγειρεύει ο x. Μια ταρτιέρα θα την χρειαστεί, οπωσδήποτε. Φτιάξε μια τάρτα (πάρε ιδέες από εδώ), βάλε την στο ολοκαίνουργιο σκεύος και πρόσφερε το δώρο ολοκληρωμένο, όπως του πρέπει. Αν έχεις αμφιβολίες για την επιλογή του χρώματος ή θες να βάλεις κάρτα αλλαγής, βάλε ένα σακούλι φασόλια μέσα στην σακούλα. Είναι χρήσιμα· τοποθετούνται ως βαρίδι πάνω στη ζύμη κατά το ψήσιμο, ώστε αυτή να μη χάσει το σχήμα της. Αν αλλάξει την ταρτιέρα θα φτιάξει φασολάδα.

 

Δώρο 5: Ταρτιέρα πυρίμαχη, Kuchenprofi, 28 εκ., στα 18€. Θα την βρεις στο Cookshop.

 

 

  • Το τελευταίο δώρο αφορά τον x που μόλις ξεκίνησε να ανακαλύπτει το φαγητό... στη θεωρία. Η σειρά «Great Food» της Penguin περιλαμβάνει 20 βιβλία μεγάλων συγγραφέων γαστρονομίας. Μην του πάρεις όλα τα βιβλία αλλά διάλεξε 2-3 για να ξεκινήσει τη συλλογή του. Θα σου πρότεινα ως πρώτη επιλογή το «The pleasures of the table» του Brillat-Savarin που ανήκει στα κλασσικά του είδους.

 

Δώρο 6: Ένα βιβλίο, ή και περισσότερα, της σειράς «Great Food», Penguin. Κάθε βιβλίο κοστίζει περί τα 6€ ενώ στο amazon.co.uk θα τα βρεις λιγουλάκι φθηνότερα.

 

Υ.Γ.: Εννοείται ότι μπορείς να πάρεις κάτι από τα παραπάνω για τον εαυτό σου. Ή και όλα.

(5) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
MrsPatmoreAndDaisy
22.12.2011 | 19:41
Εγώ θα φτιάξω το χοιρινό ρολό με το μπέικον που είχε στο τελευταίο τεύχος του Γαστρονόμου. Επίσης πολλούς μικρομεζέδες κατα τη λογική των τάπας, ήτοι μικρονοστιμιές (σάλτσες-αλοιφές, πέστο χειμερινά, αρωματικά λάδια, χειροποίητες τυρομούς κ.ά.) με αλλαντικά και αλίπαστα πάνω σε ψωμάκια και κράκερς. Σαλάτες φυσικά και τα συναφή. Από γλυκό κορμό σοκολάτας με πραλίνα κι επίσης κάτι εκπληκτικά κελύφη σοκολάτας (σαν μικρά φλιτζανάκια του εσπρέσο) που γεμίζεις με ποτό, το πίνεις και εν συνεχεία καταβροχθίζεις και τη σοκολάτα-περιέκτη.
Christiana
22.12.2011 | 18:18
@aristeides Το βράδυ θα πίνεις ουίσκι και το πρωί το μπολάκι θα εξαφανίζει τα κατσούφικα μούτρα.@lampito79 να 'σαι καλά!@MrsPatmoreAndDaisy Το σεμεδάκι έχει σκοπό πρακτικό, να σταθεί κάτω από τα πυρωμένα ταψιά! Το moleskine θα το χαρείς πολύ, σίγουρα.
Όσο για το φαγητό, μαζί με τις sous-chef (μαμά και θεία) θα φτιάξουμε 2 ψωμιά, ένα κανονικό και ένα με παρμεζάνα. Επίσης, τάρτα με μανιτάρια και σύγλινο, τάρτα με πράσα, μια λαχανοσαλάτα, μια πράσινη σαλάτα, ένα ντιπ με πατζάρι και φέτα και τσάτνι κρεμμυδιού. Για κυρίως γαλοπούλα γεμιστή και ρύζι. Γλυκό μια τούρτα πάβλοβα με σοκολάτα και ρευστό μπράουνι.Εσυ;
MrsPatmoreAndDaisy
22.12.2011 | 00:38
Όμορφα τα βιβλία, έχω όλη τη σειρά. Τα σιλικονούχα σεμεδάκια όμως τι τα θέλατε; Να σας δώσω το σχέδιο να φτιάξετε ορίτζιναλ. Αυτό, όμως, που πρέπει να πάρω είναι το Moleskine. Καλές μας γιορτές Gourmandises. Φέτος τι θα μαγειρέψετε;
lampito79
21.12.2011 | 21:12
Thanx για τις ιδέες!!
aristeides
20.12.2011 | 22:29
Γεια σου βρε Gourmandises με τα ωραία σου... Η σειρά βιβλίων εκπληκτική ιδέα. Και οι άλλες προτάσεις ενδιαφέρουσες. Το μπολάκι μόνο με φρικάρει λίγο. Σαν στοιχειωμένο είναι το δόλιο. Αλλά το καταπληκτικότερο όλων είναι η τοποθέτησή του δίπλα στο ουίσκι. Συμπαραδηλούμενο: Μεγάλη γουλιά πιες, μεγάλο λόγο μην πεις!