Οι λουκουμάδες του Αγ. Ανδρέα..

Luqma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά ή στόμα γεμάτο, ίσως γι'αυτό όταν φωνάζουμε κάποιον <<λουκουμά>> δν είναι κ τόσο κολακευτικό! Ύστερα βέβαια αν πούμε <<λουκουμάκι μου>>... αλλάζει το πράγμα!!! Πάντως απλά κ λέγοντας την λέξη λοθκουμάς, γεμίζει το στόμα κ τρέχουν τα σάλια... Την ημέρα λοιπόν του Αγίου Ανδρέα ( παρεπιπτόντως γιορτάζω τότε!) στις 30/10 συνηθίζεται στη Σαντορίνη (τον λατρεύω αυτόν τον τόπο!) να φτιάχνουν λουκουμάδες κ καθώς τις περισσότερες φορές εκείνη την ημέρα βρέχει, έχουν συνδυαστεί οι λουκουμάδες στην μνήμη μου με τη βροχή, με τη γλυκιά μελαγχολία, με το τέλος του φθινοπώρου κ την είσοδο στην προετοιμασία των Χριστουγέννων, όπου το παιδί μέσα μου ξεσηκώνεται κ ανυπομονεί για τη γιορτή που έρχεται. Προσπαθώ να τηρώ το έθιμο κάθε χρόνο (αν κ δυστυχώς δν βρίσκομαι κάθε χρόνο στο αγαπημένο μου μέρος) με τους μοσχομυριστούς λουκουμάδες πασπαλισμένους με κανέλα κ μέλι. Κ φυσικά τι άλλο μπορεί να μου έρθρει στο μυαλό? Τον τελευταίο χρόνο της ζωης του παππού μου (Γιώργος στο όνομα) έτρωγε κάθε βράδυ λουκουμάδες που τους παράγγελνε (που αλλού?) στην γιαγιά μου την Μάχη!

                                                 ''Βρέχει, βρέχει κ χιονίζει

                                                   κ τα μάρμαρα ποτίζει

                                                    κ ο ποντικός χορεύει

                                                     κ η γάτα μαγειρεύει''

υλικά:

3/4 κιλού αλεύρι σκληρό

30γρ. μαγιά μπύρας

2 φλυτζάνια χλιαρό νερό

1/2 κ.γλ. αλάτι

καννέλα,σουσάμι, μέλι

εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με το αλεύρι κ στη συνέχεια ρίχνουμε κιάλλο χλιαρό νερό για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα κ αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος, περίπου 60'. Είναι έτοιμο όταν δούμε τις φουσκάλες στην επιφάνεια. Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας κ με ενα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα κ στον δείκτη μας κ το ρίχνουμε σε καυτό λάδι. Μ'αυτόν τον τρόπο τους κάνουμε στρόγγυλλους. Τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ'όλες τις πλευρές αλλά όχι να ξεροψηθούν. Τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι κ καννέλα ή καλύτερα ακόμη, καβουρδίζουμε ζουσάμι στο φούρνο στους 120, το αλέθουμε κ τους πασπαλίζουμε. Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό. Το βράζουμε, αφαιρούμε τον αφρό κ το χρησιμοποιούμε.

(0) Σχολιάστε
(2) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ