Με ή χωρίς φλούδα..?

Εδώ θα ρίξουμε κορόνα γράμματα. Το ξεφλούδισμα φρέσκων φρούτων συμβατικής καλλιέργειας απομακρύνει όλα τα επιφανειακά φυτοφάρμακα, μαζί με τη φλούδα όμως χάνονται πολύτιμες φυτικές ίνες κ θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη, το απλό πλύσιμο των φρούτων μπορεί να αφήσει κάποια κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Ακούστε μια καλή εμπειρική μέθοδο: Καθαρίστε τα φρούτα σας, αν η διατροφή σας είναι γενικά πλούσια σε φυτικές ίνες - ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε προϊόντα που είναι γυαλισμένα με κερί ή γεμάτα φυτοφάρμακα, όπως τα μήλα. Αν μη τι άλλο, πάντα να πλένετε καλά τα φρούτα. Δν υπάρχει όμως λόγος να ξοδεύετε άδικα τα χρήματά σας αγοράζοντας τα ειδικά καθαριστικά φρούτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το απλό νερό της βρύσης κ το υγρό για τα πιάτα κάνουν θαυμάσια δουλεία.

Αν δν μπορείτε να βρείτε βιολογικά φρούτα, ιδού ένας τρόπος για να <<χειριστέίτε>> ορισμένα συμβατικά καλλιεργειμένα είδη:

Μήλα, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια: Ξεφλουδίστε τα, αν παίρνετε αρκετές φυτικές ίνες από άλλες πηγές. Αν όχι, πλύντε τα καλά γτ τα συγκεκριμένα φρούτα έχουν συνήθως υψηλή συγκέντρωση σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Εσπεριδοειδή: Αγοράστε βιολογικά, αν σκοπεύτετε να χρησιμοποιείσετε τη φλούδα, ώστε να μν υπάρχει πρόβλημαμε τα κατάλοιπα. Αλλιώς, πετάξτε τη φλούδα κ απολαύστε το φρούτο ή το χυμό.

Κεράσια, σταφύλια, φράουλες κ όλα τα άλλα φρούτα: Πλύντε τα πολύ καλά ή αγοράστε βιολογικά.

(1) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
grandchef
12.10.2012 | 12:48
Mα τρώγεται το μηλαράκι χωρίς τη φλούδα... Ψηφίζω νερό και σαπούνι !