Veloute με σπαράγγια και φινόκιο

Το σπαράγγι είναι από τα πλουσιότερα τρόφιμα σε θρεπτικά συστατικά. Με  την ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες, είναι διαιτητικό και θεωρείται από τις σπουδαιότερες τροφές για φαρμακευτικούς σκοπούς λόγω μίας διουρητικής ουσίας της ασπαραγγίνης. Περιέχει σε μεγάλο ποσοστό νερό, μεταλλικά στοιχεία και αρκετές βιταμίνες Β και βιταμίνη C.

 

Υλικά

  • 500γρ. σπαράγγια (λευκά)
  • 1 φινόκιο
  • 2 πατάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι του τσαγιού κρασί λευκό ξηρό
  • 1 lt νερό ή  ζωμό λαχανικών

 

Εκτέλεση

 

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το φινόκιο (κρατάμε το φύλλωμά του για την γαρνιτούρα), καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε καρέ και τρίβουμε μια σκελίδα σκόρδο.

 

Σε μία βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.

 

Ανακατεύουμε περιστασιακά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες να σοταριστούν και αυτές για ακόμα 3-4 λεπτά.

 

Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα του κρασιού. Ανακατεύουμε περιστασιακά.

 

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβουμε την σκληρή βάση, τραβάμε τις σκληρές ίνες και τα κόβουμε σε κομματάκια.

 

Προσθέτουμε τα σπαράγγια στην κατσαρόλα και το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει.

 

Ανακατεύουμε περιστασιακά, για 10 λεπτά ή μέχρι η πατάτα και τα σπαράγγια να είναι τρυφερά. Αφαιρούμε από την εστία για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς.

 

Τέλος με την ειδική ράβδο ή το blender βελουτάρουμε την σούπα και την σερβίρουμε με το ψιλοκομμένο πράσινο μέρος του φινόκιο. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ