Ζουμερό Κοτοπουλάκι με Απίθανο Γλάσο και Σπυρωτό Ρυζάκι

Υλικά ( 4 άτομα)

Για το ρύζι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 1/2 κούπα ρύζι πλυμένο (χρησιμοποίησα καστανό Basmati)

3 κούπες ζωμό κοτόπουλο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

1/2 πιπεριά Φλωρίνης

1/2 ματσάκι δυόσμο

Αλάτι - Πιπέρι

Για το κοτόπουλο

4 κομμάτια κοτόπουλο (μπούτι - στήθος με το κόκαλο)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

2 ζουμερά μοσχολέμονα τον χυμό τους

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο

1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

2 σκελίδες σκόρδο

1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)

Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον ζωμό, τον αστεροειδή γλυκάνισο και  μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε την ένταση στο χαμηλό και σιγοβράζουμε χωρίς να ανοίγουμε το καπάκι για 15 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά αφαιρούμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε (πάντα με κλειστό το καπάκι) για άλλα 10 λεπτά τουλάχιστον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε στο μούλτι τα φρέσκα  κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, την ζάχαρη, τον χυμό από τα μοσχολέμονα, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το μπαχάρι, το κύμινο, την κανέλα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Αλέθουμε να κάνουμε μια σάλτσα.  Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο με την σάλτσα μας προσέχοντας να μας περισσέψει λίγη για την δεύτερη φάση του φούρνου. Τοποθετούμε ένα τηγάνι γκριλιέρα ή ένα απλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο να πάει παντού. Ξαπλώνουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει καλά από την μια πλευρά περίπου 5 λεπτά (μην το μετακινείτε συνέχεια). Τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για άλλα 5 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ρυζάκι μας και το αφρατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε μέσα την πιπεριά Φλωρίνης και το στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος - ταψάκι (εγώ βουτύρωσα ελαφρώς με ενα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο τον πάτο του ταψιού για έξτρα γεύση αλλά και για να μην κολλήσει το ρύζι). Από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο, αλείφουμε την υπόλοιπη σάλτσα που έμεινε και ψήνουμε το φαγητό 25 -30 λεπτά μέχρι να ψηθεί εντελώς το κοτόπουλο και να τραγανίσει λίγο το ρυζάκι στα πλαινά του ταψιού. Σερβίρουμε με κομμένα μοσχολέμονα και πασπαλίζουμε με τον φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καβουρδισμένους ξηρους καρπούς στο ρύζι..

Απο το blog μου Captain Cook

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ